Съдът в Швеция отхвърли искането на Асандж за държавна компенсация за съдебни разноски

  • 12 април 2019 20:21

  • 525
  • 0
Съдът в Швеция отхвърли искането на Асандж за държавна компенсация за съдебни разноски
© gettyimages (архив)

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж понесе нов правен удар, след като шведският Върховен съд отхвърли искането му за държавна компенсация за съдебни разноски в Швеция, предаде ДПА.

Шведският му адвокат Пер Самуелсон каза днес, че е уведомил секретариата на "Уикилийкс" за решението на Върховния съд и добави, че не е контактувал с Асандж от няколко седмици. Асандж поиска компенсация от около 9 милиона крони (969 000 долара), за своите съдебни разходи в Швеция, свързани с правна дейност и съдебни заседания заради твърдения за сексуално провинение през 2010 г. Самуелсон заяви пред шведския в. "Експресен", че е бил уведомен от Върховния съд вчера - "в разгара на медийната буря", предизвикана от арестуването на Асандж в еквадорското посолство в Лондон. По-рано две съдилища от по-ниска инстанция в Швеция отхвърлиха искането за компенсация.

Самуелсон каза, че заради "пролука в шведското законодателство" е трудно човек да получи компенсация, когато бъде прекратено предварително разследване, за разлика от оправдаване при съдебен процес. Според съдебни документи Върховният съд е заявил в решението си, че няма основания за ново заседание по искането за компенсация.

През 2017 г. шведският директор на държавните обвинители каза, че не е възможно да продължава дългото предварително разследване на твърдение за изнасилване, свързано с посещение на Асандж в Швеция през август 2010 г. Други три дела срещу Асандж за предполагаемо сексуално посегателство бяха прекратени през 2014 г. в Швеция поради давност. Асандж винаги е отричал обвиненията. Той заминал от Швеция за Великобритания и през 2012 г. избяга в еквадорското посолство в Лондон, след като загуби съдебна битка във Великобритания срещу екстрадиране в Швеция, страхувайки се, че може да бъде предаден на САЩ заради публикуването на строго секретни американски дипломатически документи.

Вчера шведската прокуратура заяви, че ще разгледа искане за възобновяване на предварителното разследване, свързано с твърдението за изнасилване през 2010 г. Според нея давността във връзка с това твърдение изтича в средата на август 2020 г.
Искането е подадено от шведската адвокатка Елизабет Маси Фриц, представляваща жена, която твърди, че е била изнасилена от Асандж.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини