От ЕК обясниха кога може да отпадне механизмът за наблюдение на България и Румъния

  • 03 април 2019 14:35

  • 446
  • 1
От ЕК обясниха кога може да отпадне механизмът за наблюдение на България и Румъния
© Getty (архив)

Все още има възможност дори преди края на мандата на тази Европейската комисия механизмът за наблюдение на България и Румъния да бъде прекратен. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция, посветена на върховенството на закона.

По неговите думи за тази цел препоръките на комисията за България и Румъния трябва да бъдат приложени. "Иначе ще бъде много трудно да постигнем това, добави той. В България остава още много работа, но много бе и постигнато в областта на върховенството на закона. Механизмът за наблюдение бе създаден, за да се решат проблеми, които трябваше всъщност да бъдат решени преди приемането на страните в ЕС. Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването", посочи Тимерманс.

"Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване - въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани. Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично", коментира той.

"В Румъния на основата на механизма бе постигнат огромен напредък в борбата с корупцията дори на високите управленски равнища. Румънската съдебна система през годините повишаваше ефективността си, имаше хора, поставени зад решетките. Сега има отстъпление. Трябва да се погрижим това да не се закрепи със закони и да се създадат условия за безнаказаност", допълни Тимерманс

Последвайте канала на

БТА
446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дали това наблюдение

2019.04.03 | 15:42

1

има ефект от 30 години. СТАНАХМЕ НАЙ КОРУМПИРАНАТА ТЕРИТОРИЯ ВЪВ СВЕТА.ГОСПОДАРИТЕ СА ДОВОЛНИ.НАРОДА ИЗЧЕЗВА ПО ПЛАН- РАН ЪТ.

Добави коментар

Водещи новини