Само за 3 месеца: 1100 делфина открити мъртви на френския атлантически бряг

  • 29 март 2019 16:50

  • 764
  • 0
Само за 3 месеца: 1100 делфина открити мъртви на френския атлантически бряг
© Pixabay

През първите три месеца на 2019 година морски изследователи са открили рекордните около 1100 делфина мъртви и с изрязани перки на атлантическия бряг на Франция, предаде Асошиейтед прес. 

Масовото измиране на тези интелигентни животни се свързва с агресивния промишлен риболов. Цифрата предизвика вълнение сред учени и природозащитници и накара френския министър на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи да приеме национален план за защита на делфините.

Мерките касаят научно изследване на акустичните репеленти, предназначени да отблъскват делфините от риболовните траулери, но според природозащитниците от тях няма полза.

Въпреки че в 90% от случаите делфините случайно са попаднали в рибарската мрежа, истинската причина за рекордното увеличаване остава неразкрита. Аутопсиите в научноизследователския център на университета Ларошел показват, че бозайниците са осакатени.

Природозащитници твърдят, че рибарите изрязват части от тялото на удавените делфини, просто за да запазят мрежата. Често те не включват акустичния репелент, тъй като смятат, че наред с делфините, устройството отблъсква и другите риби

Репелентът се пуска, само когато на борда на риболовния съд има служебен наблюдател. Разрешаването преди три години на улова на риба хек също допринася за изчезването на делфините, както и повишеното пазарно търсене и ниските цени. През последните 50 години консумацията на риба по света се е удвоила.

Последвайте канала на

БТА
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини