Курумбашев: Пакет "Мобилност" не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент

  • 27 март 2019 09:35

  • 310
  • 4
Курумбашев: Пакет "Мобилност" не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент
©

Днес няма да има вот по пакета „Мобилност“, връща се в транспортната комисия. Това обяви евродепутатът Петър Курумбашев.

По думите му, днес дебат ще има, без обаче да е последван от гласуване. „Вестта стана известна малко преди полунощ. Изведнъж цялата листа за гласуване изчезна от страницата на ЕП. Също така изчезнаха от дневния ред и трите досиета, които бяха за прочутия пакет за мобилност. Това е възможно, след като Антонио Таяни е взел своето решение по чл. 175 от правилника на парламента, че председателят на парламента има право, когато има постъпили над 50 изменения, след консултации с председателя на водещата комисия, в случая транспортната, да върне за ново разглеждане досиетата във водещата комисия. Сега очевидно има повече от 50 изменения“, коментира той.

Нашите екипи и колегите от други държави се оказа, че сме подготвили над 1600 изменения, които успяхме да внесем до петък. Той се е възползвал от това свое право да ги изпрати обратно за разглеждане в транспортната комисия“, обясни евродепутатът пред БНР.

Снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до Таяни, в което подчертават, че се правят редица процедурни нарушения“, посочи Курумбашев.

Той уточни, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в пет блока за гласуване. Евродепутатът посочи, че днес е трябвало да направят и второ гласуване преди началото на дебатите /искане по недопустимост/. Според него Таяни ще бъде атакуван заради решението си.

Петър Курумбашев посочи, че теоретично е възможно да се направи пореден опит за вкарване на пакета за гласуване на последната сесия на ЕП в Страсбург. Според него обаче това няма да стане. „Пакетът не може да се приеме в рамките на мандата на този парламент“, прогнозира той.

Засега не спираме нашия митинг-протест в София, въпреки информациите, че днес в ЕП може и да не се гласува пакета „Мобилност“, заяви Красимир Лалов от Сдружението на българските превозвачи. Той обаче подчерта, че предстои да обсъдят това развитие на нещата.

В 12.00 часа запазваме нашата среща на храм-паметника „Александър Невски“, каза Лалов.

Юлиана Николова oт Центъра за модернизиране на политики потвърди, че дневният ред на ЕП е променен: „Дебатът няма да бъде по същество на пакета, а ще бъде по това колко е приемливо гласуването при толкова много промени. Така си седи. Втората част – по гласуването – трите точки за гласуване седят, но преди това са влезли много други, така че не са единствените“.

Процедурните хватки в пакета „Мобилност“ още от самото начало са присъщи и на двете страни – Изток – Запад, каза Николова. „Дори да гласува другата седмица - това, което гласува ЕП, трябва да се даде на Съвет. Съветът трябва да реши дали приема предложенията на парламента и ако ги приеме, те стават официално законодателство. По-малко вероятно е Съветът да приеме без забележки и без изменения предложението на парламента. Тогава вървят едни 3-месечни процедури, през които се минава на триалог, което няма да се случи по време на Румънското председателство“, обясни Юлиана Николова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
310 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.03.27 | 10:17

4

БСП - ОРГАНИЗАЦИЯ НА ХОРА ЗАБОГАТЕЛИ ЧРЕЗ ГРАБЕЖ, ЗАНИМАВАЩИ СЕ С ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗМАМИ.

Barbara#

2019.03.27 | 10:15

3

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук.----------->> ­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

2019.03.27 | 09:46

2

БСП - ОРГАНИЗАЦИЯ НА КРАДЛИВИ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ЗАНИМАВАЩА СЕ С ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗМАМИ.

2019.03.27 | 09:45

1

ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ КУРУМБАШЕВ. ЛЪЖЕШ ХОРАТА СЪС СОЦИАЛИЗЪМ А ТИ СИ МИЛИОНЕР? ДАЙ СИ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ТОГАВА ЩЕ БЪДЕШ СОЦИАЛИСТ.

Добави коментар

Водещи новини