Испански съд: Срещу посолството на Северна Корея в Мадрид може да е имало нападение

  • 26 март 2019 19:09

  • 647
  • 0
Испански съд: Срещу посолството на Северна Корея в Мадрид може да е имало нападение
© Pixabay

Испанската Национална съдебна колегия потвърди, че на 22 февруари срещу посолството на КНДР в Мадрид може да е било извършено нападение. Това се казва в разпространено днес заключение на съда, свързано с разследването на случая, предаде ТАСС. Отбелязва се, че съдия Хосе де ла Мата е разсекретил разследването за нападение срещу дипломатическото представителство. В документа се уточнява, че в атаката може да е участвала "група от десет души начело с мексиканския гражданин и жител на САЩ Ейдриън Хонг Чанг", както и граждани на САЩ и Република Корея.

Според съда Хонг Чанг "пет дни след нападението се свързал с ФБР в Ню Йорк, за да предостави информация, свързана с инцидента в посолството, както вероятно и придобит аудиовизуален материал". "Освен това той заявил, че по собствена воля е извършил" нападението "заедно с група неустановени лица", добавя съдът. Предполага се, че е възможно след нападението лидерът на групата да се е отправил към Лисабон и оттам да е излетял със самолет за САЩ.

Преди това вестник "Паис" съобщи, че испанските правоохранителни органи, разследващи нападението срещу посолството на КНДР в Мадрид на 22 февруари не изключват ЦРУ да е било свързано с атаката. Според изданието най-малко двама от десетте замесени в нападението са били разпознати и може да са свързани с американските специални служби.

Подобна хипотеза за нападението срещу посолството на КНДР в Мадрид се появи и във вестник "Конфиденсиал", който се позова на източници от разследването. Както съобщи преди това изданието, група неизвестни лица нападнали дипломатическото представителство на Северна Корея и откраднали компютри. Извършителите взели за заложници хора от персонала на посолството и останали там няколко часа.

Полицията научила за случващото се благодарение на това, че жена, която била сред заложниците, успяла да избяга от сградата. Испанските правоохранителни органи отбелязват, че случаят се разследва.

Последвайте канала на

БТА
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини