Осъденият на доживотен затвор италиански ляв екстремист призна за четири политически убийства

  • 26 март 2019 09:27

  • 540
  • 3
Осъденият на доживотен затвор италиански ляв екстремист призна за четири  политически убийства
© Getty (архив)

Италиански ляв екстремист, който излежава доживотна присъда, след като се укриваше в продължение на 40 години, за първи път призна, че е извършил четири политически убийства през 70-те години на миналия век и се извини на семействата на жертвите, предаде ДПА.

Чезаре Батисти, който преди повече от 20 години бе осъден задочно от италиански съд за убийствата, каза, че се чувства дълбоко потиснат за цялата болка, която е причинил. 64-годишният сега италианец е членувал в крайнолявата терористична групировка Въоръжени пролетарии за комунизъм. Арестуван през 1979 г., той бяга от затвора две години по-късно и се укрива дълго време в Мексико и Франция, преди да избяга в Бразилия през 2004 г., припомня ДПА.

Във Франция Батисти започна да пише криминални романи и се движи в леви интелектуални кръгове. Терористът премина в нелегалност и в Бразилия през декември, след като новоизбраният десен президент Жаир Болсонаро обеща да го екстрадира в Италия. През януари Батисти бе арестуван в Боливия.

След като левият екстремист призна за убийствата, Болсонаро коментира в Twitter, че екстрадицията е била "послание към света: повече няма да бъдем раят за бандитите". Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", каза, че очаква извинение от "тези псевдоинтелектуалци, които толкова много години прикриваха, защитаваха и глезеха Батисти".

През 80-те години на 20-и век тогавашният френски президент социалист Франсоа Митеран имаше търкания с правителството в Рим, тъй като даваше убежище на италиански леви екстремисти, отказали се от насилието, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

540 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дeмokpaция = мaфия, бeзakoниe, бeзoтгoвopнocт,

2019.03.26 | 11:41

3

дpъж ми пaтkaтa, cпacявaй ce kakтo мoжeш, kъдeтo иckaш, kakтo иckaш и бъди щacтлив! Тoй тoчнo тoвa e пpaвил в дeмokpaтичнa, kaпитaлиcтичecka Итaлия!

2019.03.26 | 10:01

1

Комунизъм=тероризъм и убийства.

герберизъм= ЕВТИНИ АПАРТАМЕНТИ

2019.03.26 | 10:52

2

И УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ СЪС КРАЖБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

Добави коментар

Водещи новини