Сменят шефа на парижката полиция след насилието на протестите в събота 

  • 18 март 2019 20:56

  • 869
  • 1
Сменят шефа на парижката полиция след насилието на протестите в събота 
© Getty Images/Guliver (архив)

Префектът на полицията в Париж Мишел Делпюеш ще бъде сменен, съобщи днес френският премиер Едуар Филип, след насилието във френската столица при протестите на "жълтите жилетки" в събота, предаде Франс прес.

"На заседанието на министерския съвет в сряда президентът на Републиката ще назначи за префект на полицията Дидие Лалман, бивш генерален секретар на министерството на вътрешните работи и настоящ префект на Нувел Акитен" (Югозападна Франция), каза Филип.

Лалман ще замени 66-годишния Делпюеш, за когото редовно се твърди, че си тръгва след аферата "Бенала" (бивш сътрудник по сигурността и съветник на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, упражнил насилие над демонстранти) и полемиката за управлението на обществения ред в столицата.

Франция ще прекрати всеки антиправителствен протест на "жълтите жилетки", ако се установи, че в него участват служещи си с насилие групи с намерение да извършват погроми и да създават безредици в Париж и други големи градове", заяви премиерът Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

"От следващата събота ще забраним протестите на "жълтите жилетки" в кварталите, които пострадаха най-много, веднага щом видим признак за присъствие на радикални групи и намерение от тяхна страна да причиняват щети", предупреди Филип в излъчено по телевизията изявление.

В събота размирници подпалиха банка и разграбиха магазини на парижкия булевард "Шан-з-Елизе", припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.19 | 09:27

1

glupavi franseta smenete pederasceto prezident i spirate protestite.

Добави коментар

Водещи новини