Предадоха официално в Брюксел платформата на Косово за отношенията със Сърбия

  • 11 март 2019 19:45

  • 622
  • 1
Предадоха официално в Брюксел платформата на Косово за отношенията със Сърбия
© Pixabay

Съпредседателите на екипа на Прищина за диалога с Белград предадоха днес гласуваната в косовския парламент платформа за диалога в кабинета на върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини, съобщи съпредседателят на екипа Фатмир Лимай за прищинската агенция Косовапрес.

Лимай и другият съпредседател Шпенд Ахмети информираха сътрудниците на Могерини за закона за диалога и ангажимента на косовските институции за развитие на този важен процес за Косово. Лимай посочи, че това е е редовна среща на прищинската делегация в Брюксел и че от по-рано е договорено след гласуването на платформата тя да бъде представена в Брюксел. 

Приетата платформа е неприемлива за Белград, според който тя на практика блокира диалога и води към замразяване на конфликта. Документът предвижда Белград да признае независимостта на Косово, премахване на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, формиране на специален съд за престъпленията на сърби по време на конфликта и изплащане на военни репарации.

Диалогът между Белград и Прищина е блокиран от въвеждането на стопроцентните мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина от страна на Косово на 21 ноември миналата година. 

Последвайте канала на

БТА
622 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
коко

2019.03.11 | 20:58

1

Ком-интерна е въз "възход" от Пропастст към Упадък!Желая им
Успех!

Добави коментар

Водещи новини