Поредна събота на протести на "жълтите жилетки" в Париж

  • 02 март 2019 15:20

  • 521
  • 2
 Поредна събота на протести на "жълтите жилетки" в Париж
© Getty images

Полицията в Париж засили мерките за сигурност в района на Шанз-Елизе във връзка с днешните акции на движението на "жълтите жилетки", които протестират за 16-и пореден път в столицата и други френски градове, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите искат да покажат, че все още са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, която смятат, че облагодетелства богатите.

В Париж няколко хиляди "жълти жилетки" се събраха при Триумфалната арка и се отправиха в колона през богатите западни квартали към площад Данфер Рошро в 14-ти район, съобщи ТАСС.

До Триумфалната арка са разположени два бронетранспортьора и шест микробуса на жандармерията, а част от централния булевард е затворена с железни заграждения.

Допълнителни сили на органите на реда и техника - две водни оръдия и около 20 полицейски автомобили, са съсредоточени край изложбения център Гран пале.

Обстановката по булевард Шанз-Елизе е спокойна и магазините и заведенията работят, посочва ТАСС.

Другият сборен пункт на "жълтите жилетки" е на Марсово поле в седми район, където демонстрантите смятат да организират "голям пикник за гражданите".

Вестник "Фигаро" пише, че и този уикенд Париж ще е център на протестите. Във Фейсбук близо 5000 души са изразили интерес към събитието. Целта този път е блокиране на площад "Етоал" "за колкото се може по-дълго време", пише изданието.

В Лил подготвят митинг с международно участие, съобщи "Фигаро". Администраторите на групата "16-о действие: Европа в Лил" поеха ангажимента да преведат посланието си на английски и немски. Посочва се, че регионалната структура на "жълтите жилетки" на 31 януари е призовала всички съмишленици от район От дьо Франс, както и "жълти жилетки" от съседните държави: Белгия (Фландрия и Валония), Англия, Люксембург, Холандия, и Северна Германия, да се съберат в Лил за голяма международна демонстрация. Организаторите призовават също другите френски градове да насърчат "жълтите жилетки" в Каталуния и Италия да се присъединят към проявата.

"Борбата ни е международна. По целия свят "жълтите жилетки" тържествуват", уверяват те, цитирани от "Фигаро".

В Нант няма забрана за прояви в централната част на града, въпреки че преди седмица демонстрантите бяха изтласкани оттам от органите на реда, съобщи префектурата. Взети са обаче "твърди мерки" за укрепване на сигурността и предотвратяване на потенциални нарушения на обществения ред, съобщи префектът Клод Аркур.

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на вчера отново призова за спокойствие, като посочи, че изблиците на насилие са "неприемливи".

"Жълтите жилетки" казват, че искат да запазят натиска върху правителството, докато "големият дебат" с обикновените хора, по инициатива на Макрон, завършва този месец. Президентът се среща с французи по места, за да чуе какво мислят за икономическите и демократичните проблеми в страната.

Последвайте канала на

БТА
521 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
макарона

2019.03.02 | 16:25

2

изби повече протестиращи от Мадуро,но няма вой на соросоидните медии за "демокрация". Може да е кучи син, но е нашия циониски кучи син.

2019.03.02 | 16:07

1

Ами да го махат онуй педерастче Микрончето и да слагат Льо Пен ! Няма какво да чакат избори и разни други глупости ! Като във Венецуела ! Да ползваме челния американски опит !

Добави коментар

Водещи новини