2019 ще е година на сеизмична активност в Турция, предупреждава учен

  • 22 февруари 2019 09:10

  • 900
  • 0
2019 ще е година на сеизмична активност в Турция, предупреждава учен
© Getty Images/Guliver

2019 ще е година на сеизмична активност в Турция, която ще продължи до 2025 г., предупреждава турски учен по повод на земетресението с магнитуд 5 по Рихтер в района на град Айваджък вечерта на 20 февруари, пише турският в. "Ортадогу". 

Страховитата прогноза прави проф. Ахмет Ерджан, специалист по геофизика, от Истанбулския технически университет.

"Рухващите от само себе си сгради и земетресенията в Айваджък и Бига насочиха погледите към рисковите сгради. Министерството на вътрешните работи иска до шест месеца да бъде установено кои сгради са негодни. Според специалисти навлизаме в земетръсен период, който ще продължи шест години", обобщава изданието.

Ден преди земетресението в Айваджък, окръг Чанаккале, в град Бига в същия северозападен окръг на Турция бе регистриран трус с магнитуд 3,9 по Рихтер.

"Ортадогу" пише, че министерството на околната среда и градоустройството възнамерява да ускори процеса по подмяна на рисковите сгради. Министерството е издало циркуляр, изпратен до всичките 81 окръга на страната, в който изисква до три месеца да бъдат набелязани застрашените постройки. Обитателите на много такива сгради са били евакуирани, а някои от зданията вече рухнаха от само себе си.

"Докато всичко това се случва, районите на Мраморно и на Егейско море започнаха започнаха да се люлеят като люлка", отбелязва вестникът.

Темата е водеща и за "Докуз сютун". "Паникьосахме се", гласи заглавието на вестника, който пише за 46 вторични труса с магнитуд до 3 по Рихтер след първоначалното земетресение в Айваджък. Изданието информира за материални щети, нанесени от земетресението, което предизвика силна паника сред местното население. "Народът излезе на улицата", отбелязва вестникът, като допълва, че много жители са прекарали нощта след труса край огньове, запалени навън, и в палатки.

"Карар" съобщава, че трусът в Айваджък е предизвикал пропуквания в сграда чак в Истанбул. Вестникът обръща внимание, че трусът е бил на плитка дълбочина и е бил усетен "от Бурса до Балъкесир и от Измир до Истанбул".

Щети са понесли 85 сгради в Айваджък, но дори и жилищен блок в истанбулския квартал Газиосманпаша, отдалечен на 300 километра от епицентъра. Четириетажната сграда е била запечатана от властите.

"В Турция има осем милиона негодни сгради", информира още "Карар". Вестникът посочва, че макар геофизиците да успокояват, че трусът в Айваджък не е предвестник на очакваното от години силно земетресение по разлома в района на Мраморно море, "сегашното положение в Истанбул буди безпокойства".

Изданието цитира думите на депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), според когото в цяла Турция има 8 милиона негодни сгради. "От общо 22 милиона постройки 13 милиона са незаконни или проблемни", казва Мехмет Бекяроглу.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини