Италия иска да позволи на гражданите да предлагат закони в парламента

  • 22 февруари 2019 08:08

  • 240
  • 1
Италия иска да позволи на гражданите да предлагат закони в парламента
© Getty Images/Guliver (архив)

Камарата на депутатите в Италия прие вчера текст, позволяващ на гражданите да предлагат закони, съобщи Франс прес.

Ако законопроект, изготвен от гражданска инициатива, събере най-малко 500 000 подписа, той трябва да бъде приет от парламента до 18 месеца и в него не може да бъдат внасяни значителни поправки.

Ако парламентът не приеме законопроекта в уречените срокове или го измени значително, по въпроса ще се организира референдум.

Законопроектът ще бъде приет в първоначалния му вариант, ако в референдума участват над 25 процента от избирателите и ако текстът бъде подкрепен от над 50 процента от участвалите в референдума.

Проектозаконът, който изменя два члена на конституцията, трябва да бъде разгледан и от Сената, след което да се върне за второ четене в Камарата на депутатите и след това пак в Сената.

Всички изменения на италианската конституция изискват двойно одобрение от двете камари на парламента.

Конституционният съд ще се произнася предварително дали даден законопроект е допустим, след като документът събере най-малко 200 000 подписа и преди да бъде внесен за разглеждане в парламента.

В момента италианската конституция предвижда единствено референдум, с който гражданите да отменят напълно или частично закони, но не и да предлагат такива.

Идеята гражданите да предлагат закони бе сред основните предизборни обещания на антисистемното Движение "Пет звезди", което управлява в коалиция с крайнодясната партия "Лига".

Последвайте канала на

БТА
240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Toncho

2019.02.22 | 08:30

1

Test

Добави коментар

Водещи новини