Събориха паметник на свещеник, обвинен в педофилия

  • 21 февруари 2019 15:21

  • 846
  • 0
Събориха паметник на свещеник, обвинен в педофилия
© pixabay

Трима полски активисти са съборили статуята в Гданск на свещеник на профсъюза „Солидарност“, срещу когото има многобройни свидетелства за педофилия.

Става въпрос за паметник на починалия през 2010 г. отец Хенрик Янковски, станал известен през 80-те години на миналия век с подкрепата си за демократичното движение "Солидарност" и неговия водач Лех Валенса в борбата им срещу комунистическия режим в Полша, съобщава БТА.

Световни лидери като американския президент Джордж Х. У. Буш и британската министър-председателка Маргарет Тачър са посещавали църквата, в която той е служил, в знак на признание за антикомунистическата му дейност.

Акцията съвпада с откриването от папа Франциск на безпрецедентна среща на високо равнище във Ватикана, посветена на борбата срещу сексуалните посегателства от страна на духовници. На видеоклип, качен в социалните мрежи, се вижда как тримата мъже - жители на столицата Варшава, известни с участието си в протести срещу управлението на консерваторите - хвърлят въжена примка около врата на статуята и я повалят върху гуми, сложени на земята за омекотяване на удара.

В манифест от няколко страници, изпратен до интернет портала "Око.прес" (oko.press), те обясняват, че целта на действията им е била да разрушат не самата статуя, а фалшивия и отвратителен мит за Хенрик Янковски.На мястото на поваления паметник тримата сложили бяла роба, каквито носят децата в църковния хор, и долни дрехи, за да напомнят за жертвите на свещеника педофил. Частната телевизия ТВН24 съобщи, че тримата са арестувани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини