Шефът на ЕП ядоса Хърватия и Словения

  • 12 февруари 2019 12:42

  • 834
  • 0
Шефът на ЕП ядоса Хърватия и Словения
© Getty (архив)

На остри критики бе подложен шефът на Европейският парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент от Хърватия и Словения, предаде сръбското Б92.

Повод за словесния огън по лидера на органа на законодателната власт на Европейския съюз стана негово изказване в пристанището Триест. "Да живее Триест, да живее италианска Истрия, да живее италианска Далмация", заяви той на събитие, посветено на края на Втората световна война преди няколко дни.

Думите на италианския политик принудиха хърватският президент Колинда Грабар-Китарович обвини шефа на ЕП в неевропейско поведение. "Ние ще сезираме Брюксел и други международни организации", посочи още тя. Подобни изказвания направиха и официални лица от Любляна.

Таяни заяви, че съжалява за думите си. "Не исках да обидя никого и поднасям своите извинения за думите, които бяха извадени от контекста", каза той в Брюксел.

Истрия е полуостров в северната част на Адриатическо море. Той от началото на ХIХ до края на Първата световна война е бил в Австрийската империя. Между 1922 и 1943 г. полуостров под властта на Рим, а след това - на Югославия. В момента Истрия е поделен между Хърватия, Словения и Италия,  където се намира Триест.

Далмация обхваща почти напълно хърватското морско крайбрежие. Той до края на Първата световна война е бил австрийски, след това под властта на Югославия.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини