Сделката за Брекзит е възможна, изрази увереност ирландският премиер

  • 09 февруари 2019 06:37

  • 1463
  • 0
Сделката за Брекзит е възможна, изрази увереност ирландският премиер
© Pixabay

Ирландският премиер Лио Варадкар изрази увереност, че "може да бъде постигната сделка", за да бъде избегнат "твърд Брекзит", предаде Ройтерс.

В същото време Варадкар призна, че не е ясно дали споразумението е възможно преди 29 март - датата, на която е предвидено Великобритания да излезе от Европейския съюз.

Ирландският премиер говори пред обществената телевизия, след като се срещна с лидери на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) от британската провинция Северна Ирландия.

Малката формация едновременно е ключов съюзник на британската министър-председателка Тереза Мей и яростен критик на договореното от нея споразумение с ЕС.

Повече неща ни обединяват с ДЮП, отколкото ни разделят, каза Варадкар. "Често, когато споделяте всички основни цели, е възможно да достигнете до решение", отбеляза той.

След срещата водачката на ДЮП Арлийн Фостър каза, че има добро взаимодействие с Варадкар и че партията й иска да бъде възможно най-полезна за постигането на сделка, която да е работеща както за Обединеното кралство, така и за ЕС.

По-късно ирландският премиер се срещна с Мей на работна вечеря в Дъблин. Преди нея той каза, че ще "обсъди перспективите" за Брекзит с нея, но същевременно даде да се разбере, че няма да преговаря с Мей по споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, посочва ДПА.

Преговорите трябва да се водят само между Лондон и Брюксел, подчерта ирландският премиер.

Последвайте канала на

БТА
1463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини