Каталунските сепаратистки партии отхвърлиха плана на Мадрид за преговори 

  • 08 февруари 2019 20:18

  • 653
  • 1
Каталунските сепаратистки партии отхвърлиха плана на Мадрид за преговори 
© Getty Images/Guliver (архив)

Партиите в Каталуния, обявяващи се за независимост на испанската област, отхвърлят рамковия план на централното правителство в Мадрид за преговори по тяхното искане за отделяне от Испания. Това съобщи днес каталунският вицепремиер Кармен Калво, цитирана от Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че отказът на каталунските сепаратисти идва в лош момент за испанския премиер Педро Санчес, тъй като следващата седмица в парламента предстои гласуване на проектобюджета на правителството за фискалната 2019 г. Каталунските партии в Конгреса на депутатите вероятно ще гласуват против проекта. Освен това във вторник започва съдебният процес срещу 12 сепаратистки лидери. 

"Групите за независимост (на Каталуния) не приемат рамката, която ни бе предложена", каза Калво на пресконференция след седмичното заседание на каталунското регионално правителство. 

Предложеният от Мадрид план включва двустранни срещи между представители на централната и регионалната власт, както и създаването на многопартиен координиращ орган. Планът предизвика острите критики на консервативната опозиция в Мадрид, която обвини социалистическото правителство, че прави отстъпки пред сепаратистите. 

Десноцентристката Народна партия, центристката "Сиудаданос" (Гражданите) и крайнодясната "Вокс" призоваха за многохилядна демонстрация в неделя в Мадрид под националния флаг в знак на протест срещу предателската, според тях, сделка, подготвена от правителството, отбелязва Ройтерс.

Отхвърлянето на проектобюджета може да доведе до предсрочни избори в Испания, за каквито опозицията ще призове на демонстрацията в столицата в края на седмицата, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
653 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.08 | 20:40

1

МАДРИД ДА ОСВОБОДИ БАРСЕЛОНА ОТ ТЕРОРИСТИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини