Вижте какво се случва с икономиката във Великобритания преди наближаващия Брекзит

  • 01 февруари 2019 13:54

  • 2778
  • 2
Вижте какво се случва с икономиката във Великобритания преди наближаващия Брекзит
© Pixabay

Близо една от всяка трета британска компания ще прехвърли, или вече е прехвърлила някои от операциите си извън Великобритания като част от подготовката за хаотичен Брекзит. Това показва проучване на лобистката група "Институт на директорите", съобщава агенция MarketWatch, информира БНР.

Според проучването сред 1200 от членовете на лобистката група, 16% от тях вече са започнали да преместват британските си операции в чужбина. Други 13% са "обмисляли активно" подобен ход с убеждението, че предстоящото излизане на Великобритания от европейския търговски блок представлява значителен риск за техния бизнес.

Данните следват предупрежденията на големи британски корпорации относно перспективите за техния бизнес. Така например през януари шефът на "Еърбъс" (Airbus) заяви, че е позорно, че компаниите, базирани в Обединеното кралство, все още нямат яснота как да планират бъдещето си. Той също така посочи, че самолетостротелния гигант може да премести редица работни места и инвестиции извън страната.

Проучването идва и в момент, когато редица висши представители на Европейския съюз показват, че са загрижени, че британският премиер Тереза ​​Мей няма достатъчно време, за да се справи със заплахата, че страната ще напусне единния блок без да разполага с Брекзит споразумение.

Длъжностните лица в Брюксел се опасяват, че Великобритания само ще удължи с няколко месеца двугодишния период на напускане на ЕС, който по план трябва да приключи на 29-и март, съобщава в днешния си брой вестник "Гардиън". Те вярват, че британските политици нито ще имат достатъчно време, за да реализират какво и да е Брекзит споразумението, нито планове за действие при липса на сделка.

Новината за европейските притеснения идва ден, след като британският външен министър Джереми Хънт заяви пред Би Би Си, че може да е необходимо "техническо удължаване" на двугодишния период на излизане на Великобритания от ЕС, за да се даде достатъчно време на британските законодатели да проучат правилно правните условия в рамките на едно споразумение.

Тези опасения се отразяват негативно на британската лира по време на днешната търговия, като паундът се понижава с 0,37% към 8-дневно дъно от 1,3043 щатски долара, като в същото време еврото поскъпва с 0,58% към 10-дневен връх около 0,8792 паунда.

Главният икономист на Toscafund - лондонска инвестиционна фирма, управляваща активи за 4 млрд. долара, заяви, че опитите да се отложи или дори да се спре Брекзит няма да доведат до възстановяване на британската лира.

Слабото промишлено PMI проучване в Обединеното кралство също допринася за интереса за продажби на британски лири спрямо останалите основни валути.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2778 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kolxo

2019.02.01 | 15:58

2

Дайте им достатъчно въже и те ще измислят как да се обесят.

Пет

2019.02.01 | 14:21

1

Развод ми дай и не ме търси! Така викат британците.но след време сами ще потърсят ЕС за помощ за евтини работници и пласиране на стоката им в Европа.А ако мислят че чичо Тръмп ще милее много за тях.жестоко се лъжат.Онзи си разсъждава като бизнесмен .само за собствените изгоди .а английската стока ще поскъпне за цял свят.
Халах да им е рахатлъка и спокойствието!

Добави коментар

Водещи новини