90 000 българи с нови паспорти във Великобритания

  • 30 януари 2019 19:58

  • 4469
  • 2
90 000 българи с нови паспорти във Великобритания
© Pixabay

Над 90 000 българи по официални данни трябва да си издадат биометрични международни паспорти, за да останат във Великобритания след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би достига двойно повече. В консулската служба в Лондон има увеличение на български граждани, които подават заявления за нови документи, защото голяма част от сънародниците ни в момента пребивават само с лични карти, пише „Монитор“.

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост, но ако си издадат международен паспорт.

По данни на външното ни министерство само за последните 30 дни 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за самоличност е бил 451. За сравнение през декември 2018 г. броят им е бил 144 от общо 407 документа за самоличност.

Преди седмица британското правителство пусна в действие мобилно приложение, чрез което граждани на ЕС, установили се в Обединеното кралство, могат да кандидатстват за пребиваване след Брекзит. Така ще могат да продължат да работят и/или да получават социални помощи, когато Великобритания излезе от общността. Чрез мобилното приложение потребителите ще могат да направят снимка на биометричния си паспорт и на лицето си, за да потвърдят своята самоличност. След това ще бъдат насочени към сайт, за да дадат адреса си и могат да дадат съгласие за проверка на данъчното им състояние, за да се потвърди адресът им. Третата стъпка е да декларират дали имат криминално досие. Тежка присъда може да доведе до отхвърляне на заявлението. Именно заради това има и наплив от българи в консулската ни служба за издаване на нови документи.

Днес правителството прие план за действие при Брекзит без сделка. Според официалната информация по-важните неотложни действия, за да се помогне на нашите граждани, са подсилване на службата ни в Лондон с още двама консулски служители и информационни дни за живеещите на Великобритания български граждани. Освен това посолството ни Лондон ще предоставя и всекидневни консултации на българските граждани в Обединеното кралство, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на „уседналост“.

Последвайте канала на

Novini.bg
4469 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А

2019.01.30 | 21:06

2

До кога е срокът? Спешно ли трябва да си извадя паспорт?

2019.01.30 | 20:14

1

а кога нашите некадърни куки -хрантутници ще могат да ги издават?!?!

Добави коментар

Водещи новини