Мей: Британското правителство няма алтернативни варианти на сделката за Брекзит

  • 30 януари 2019 19:50

  • 1630
  • 1
Мей: Британското правителство няма алтернативни варианти на сделката за Брекзит
© gettyimages (архив)

Британското правителство все още не е решило какви са алтернативните варианти на сделката за Брекзит в частта с предпазния механизъм за ирландската граница, заяви премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, цитирана от Асошиейтед прес.

Британският парламент изрази вчера подкрепа за Мей, която ще се опита да предоговори с Европейския съюз сделката за излизане на Великобритания от блока с фокус върху предпазния механизъм. Парламентът гласува предпазният механизъм да бъде заменен с "алтернативни решения", чието съдържание обаче не бе конкретизирано. 

Според говорител на Мей тя обмисля три възможни алтернативи. "Лейбъристката партия не смята, че премиерът Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в ще спази дадените пред парламента обещания за промени в споразумението с ЕС", заяви днес говорител на основната британска опозиционна сила.

Преговарящите за Брекзит нямат повече опции за избягване на сценария с Брекзит без сделка, заяви днес ирландският външен министър Саймън Ковини по време на реч в Дъблин. "Остават по-малко от два месеца до Брекзит на 29 март. Просто нямаме повече възможности", подчерта Ковини.

Няма планове, нито е оказван натиск за провеждане на извънредна среща на лидерите на ЕС за обсъждане на искането на британския премиер за предоговаряне на сделката, каза днес ирландският премиер Лео Варадкар.

Европейският съюз е склонен да продължи преговорите с Великобритания, за да я беди, че е по-добре напускане със сделка, но за ново споразумение не може да става и дума, заяви днес на съвместна пресконференция с кипърския си колега испанският външен министър Жозеп Борел, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Борел съществуващото споразумение е възможно най-доброто и друго няма да има. Полският премиер Матеуш Моравецки и германският канцлер Ангел Меркел обсъдиха в телефонен разговор темата за Брекзита.

"Позицията на Полша и Германия е, че най-доброто решение би било избягване на твърд Брекзит, т.е. излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Лидерите на правителствата на двете страни са съгласни, че най-добрият сценарий е влизане в сила на сделката между ЕС и Великобритания, постигната през ноември", се посочва в изявление, публикувано на сайта на полското правителство. 

Германското правителство изключи днес възможността сделката за Брекзит да бъде предоговаряна.

"Преразглеждането на споразумението за Брекзит не е на дневен ред", заяви говорителят на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес. Същата позиция изрази днес и шведският министър по европейските въпроси Ханс Далгрен. "Сделката за Брекзит не подлежи на предоговаряне", заяви Далгрен.

Последвайте канала на

БТА
1630 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.01.30 | 20:21

1

Тереза - мапш навън !!!

Добави коментар

Водещи новини