ЕК прие пакет с извънредни мерки, ако има Брекзит без сделка

  • 30 януари 2019 15:19

  • 895
  • 1
ЕК прие пакет с извънредни мерки, ако има Брекзит без сделка
© Pixabay

Европейската комисия прие окончателен пакет от извънредни мерки в случай на Брекзит без сделка, предаде БНР.

С предложените днес мерки ще се гарантира, че при сценарий без споразумение, младежите от ЕС и Обединеното кралство, които участват в програмата „Еразъм+“ към 30 март 2019 г., могат да завършат образованието си, без да го прекъсват. Органите на държавите членки на Общността ще продължат да вземат предвид осигурителните периоди, заетостта или пребиваването в Обединеното кралство преди оттеглянето му, когато изчисляват обезщетенията за социална сигурност, като например пенсиите. Бенефициентите на финансиране от ЕС от Великобритания ще продължат да получават плащания по настоящите си договори, при условие че Обединеното кралство продължи да изпълнява финансовите си задължения по линия на бюджета на ЕС, които са отделно от финансовото споразумение между Европейския съюз и Обединеното кралство.

Комисията отбелязва, че тези мерки няма да смекчат цялостното въздействие от сценарий без споразумение. Днешните предложения са временни, имат ограничен обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Снощи парламентът в Лондон гласува за отхвърляне на варианта "Брекзит без сделка".

Последвайте канала на

Десислава Станева
895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.01.30 | 16:36

1

тоя пък какъв референдум за независимост. май не е гледал смело сърце.

Добави коментар

Водещи новини