Гутериш предупреди в Давос да не бъдат пренебрегвани националистите

  • 24 януари 2019 15:55

  • 461
  • 1
Гутериш предупреди в Давос да не бъдат пренебрегвани националистите
© Gettyimages

Системата на ООН няма да бъде спасена с критикуване на онези, които не вярват в международното сътрудничество, а трябва да се обърне внимание и на хората, пострадали от глобализацията, призова днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА.

"Не е достатъчно само да заклеймяваме онези, които не са съгласни ( . . . ) и просто да ги смятаме за националисти и популисти", подчерта Гутериш в изказване на Световния икономически форум в Давос.

Проблемът има по-дълбоки измерения, освен политическите лидери, които издигат националните интереси над международните решения, каза той, без да назове конкретно правителство в Северна Америка или Европа.

"Смятам, че трябва да разберем тревогите на хората и да осъзнаем дълбоките причини за това големи групи от населението в различни части на света сега да не са съгласни с нас", подчерта Гутериш.

Политическият елит и международните институции изоставиха хората в световните "ръждиви пояси", където индустрията стана жертва на глобализацията и технологичните промени, изтъкна генералният секретар на ООН. "Трябва да покажем на тези хора, че ни е грижа за тях", призова той.

ООН трябва да мобилизира подкрепа от гражданското общество, за да се справи с климатичните промени и въпроса за човешките права, отбеляза Гутериш. Той отчете, че "възможностите на правителствата да влияят на обществата и да решават проблеми сега са много по-ограничена от преди".

Ефективното международно сътрудничество е от съществено значение за глобалния мир в момент, когато светът преминава от система, доминирана от САЩ, към друга, доминирана също от Русия и Китай, посочи Гутериш.

Той припомни положението в Европа преди Първата световна война, когато на континента е имало няколко сили, но е липсвал механизъм за сътрудничество между тях.

Последвайте канала на

Novini.bg
461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.01.24 | 18:27

1

глобалистите пет пари не дават за хората. просто искат световно господство и тотален контрол. а хората кучетата да ги ядат.

Добави коментар

Водещи новини