Протестираха в цяла Унгария срещу правителството на Виктор Орбан

  • 19 януари 2019 21:00

  • 1392
  • 4
Протестираха в цяла Унгария срещу правителството на Виктор Орбан
© Getty (архив)

Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария днес, за да протестират срещу правителството на десния премиер националист Виктор Орбан, предаде ДПА.

В столицата Будапеща и 60 други по-големи и по-малки града имаше демонстрации срещу новия закон за извънредния труд - наричан от критиците "робски закон". Митингите са организират ежеседмично, откакто законът беше приет в средата на декември. В Будапеща протестираха 2000 души, според новинарския сайт Индекс. През предишните седмици броят на демонстрантите бе доста по-голям, отбелязва ДПА. В своя пик протестите в унгарската столица събираха 10 000 човека.

В Мишколц, Североизточна Унгария, според медийни публикации в протеста са участвали над 1000 души. Няколкостотин демонстранти се събраха в град Татабаня, на 60 км южно от Будапеща.

Над 200 души в около 80 автомобила блокираха движението в едната посока на улица в южния град Сексард, съобщи репортер на ДПА от мястото.

Наред с останалите спорни реформи промените в трудовото законодателство предвиждат да бъде увеличен до 400 годишният брой на извънредните часове труд, които работодателят може да поиска от служителите си.

Орбан настоя, че всякакви допълнителни часове труд ще бъдат полагани доброволно, докато протестиращите и синдикатите твърдят, че на практика със закона се въвежда шестдневна работна седмица.

Протестното движение прерасна в по-широк протест срещу управлението на Орбан, а като ключови теми се оформиха и пристрастното отношение на десните медии и корупцията, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

БТА
1392 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мина, МИНА!

2019.01.19 | 21:37

1

Може да си най-големият политик в света, но загубиш ли народа си, ставаш никой. Орбан трябва да не го забравя. Нашите за това са били винаги лилипути, понеже никога не ги е еня за останалите в държавата.

2019.01.20 | 05:58

4

по далеч от носа си не можеш да видиш, не срамнявай нашите политици зомбита с Орбан , в Унгария дитуацията няма нищо общо с тази у нас .

Праведен

2019.01.19 | 22:28

3

А, леле малеее, колко мноооого протестиращи - цяла Унгария !

RT

2019.01.19 | 21:58

2

Западната агресия плаща манифестации срещу лидери които не продават страната и народа си. В собствените им държави обаче, обгазяват и бият манифестантите наред.

Добави коментар

Водещи новини