Матео Салвини с призив към Еманюел Макрон

  • 15 януари 2019 21:34

  • 1200
  • 0
Матео Салвини с призив към Еманюел Макрон
© gettyimages (архив)

Италианският вътрешен министър Матео Салвини призова днес френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на да екстрадира членове на италиански крайнолеви организации, които от години се укриват във Франция, предаде Ройтерс.

"Призовавам френския президент да върне в Италия престъпниците, които не би трябвало да пият шампанско под Айфеловата кула, а да гният в затвора в Италия", заяви Салвини в интервю за италианска медия. Салвини каза това ден след екстрадицията на комунистическия екстремист Чезаре Батисти от Боливия в Италия, където ще влезе в затвора до живот заради участието си в четири убийства през 70-те години. Батисти, който избяга от затвора през 1981 г., прекара повече от 15 години във Франция преди да отиде в Южна Америка. Във Франция се намират деветима италиански бегълци от правосъдието, сред които трима, осъдени за участие в отвличането през 1978 г. на бившия италиански премиер Алдо Моро.

Елисейският дворец не коментира изказването на Салвини, но говорител на френското министерство на правосъдието заяви, че не съществува подробен списък на италианските престъпници, които живеят във Франция. Според така наречената "доктрина Митеран" (по името на бившия френски президент Франсоа Митеран) от средата на 80-те години екстремистите не трябва да бъдат екстрадирани обратно в Италия, тъй като италианската правосъдна система "изпитва предразсъдъци" спрямо тях. Доктрината не се прилага от началото на 21 век.

Последвайте канала на

БТА
1200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини