Уволниха високопоставен словашки магистрат заради връзки със заподозрян за убийството на Ян Куциак

  • 15 януари 2019 20:54

  • 850
  • 0
Уволниха високопоставен словашки магистрат заради връзки със заподозрян за убийството на Ян Куциак
© Фейсбук

Високопоставен словашки магистрат бе уволнен заради контакти със заподозряна по случая с убийството на журналиста Ян Куциак, предаде Ройтерс.

Става дума за заместник-главния прокурор Рене Ванек, който си е писал по Фейсбук с жена, задържана по подозрение, че е наредила убийството на Куциак. "Главният прокурор Яромир Чижнар отстрани от длъжност заместника си Рене Ванек във връзка с разпространената в медиите информация, която бе потвърдена от няколко източници", заяви днес говорителка на главния прокурор.

Полицията арестува през октомври във връзка с убийството четирима души, сред които и жената, с която е контактувал Ванек и за която се твърди, че е поръчала смъртта на Куциак. Според словашки медии името на жената е Алена Жужова. Златица Кушнирова, майката на годеницата на Ян Куциак, заяви вчера пред словашка медия, че полицията се е добрала до информацията, че заподозряната пази съобщенията от кореспонденцията си с няколко високопоставени служители, сред които и Ванек.

Ванек призна, че контактувал в интернет с жената с инициали А.Ж. от 2013 г., когато е станал заместник главен прокурор, но отрече да се е срещал лично с нея. Той твърди, че знае само псевдонима и. Последният им контакт е бил през септември миналата година, три дни преди ареста на жената. Ванек заяви, че е разбрал коя е жената чак след арестуването й и че го е научил от медиите. Ванек посочи, че не е уведомил висшестоящите си, защото не е съзнавал, че тези контакти създават конфликт на интереси и са във връзка със случая Куциак. Няколко политици също заявиха, че жената е контактувала с тях в интернет.

Смъртта на разследващия журналист и годеницата му миналата година доведоха до най-големите протести в Словакия след края на комунистическото управление през 1989 г. Протестите бяха срещу предполагаемите връзки на политическия елит с бизнесмени и доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо.

Последвайте канала на

БТА
850 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини