Италия разби мрежа за трафик на хора, ръководена от привърженик на "Ислямска държава"

  • 09 януари 2019 20:31

  • 1418
  • 0
Италия разби мрежа за трафик на хора, ръководена от привърженик на "Ислямска държава"
© Gettyimages (архив)

Италианската полиция съобщи, че е задържала днес 15 предполагаеми трафиканти, които прекарвали с моторници мигранти, включително потенциални джихадисти, от Тунис до Сицилия, предаде ДПА. Каналът бил ръководен от тунизиец, който използвал своя профил във "Фейсбук", за да разпространява пропаганда на "Ислямска държава" (ИД). Мъжът, издирван по обвинение в подстрекаване към тероризъм, вече е задържан.

Рано тази сутрин карабинерите са успели да заловят двама италианци от групата, както и други нейни членове, предимно тунизийци. Впоследствие бяха задържани още седем души във връзка с разследването по подозрения в трафик на хора и на нелегални цигари, включително лидерът на мрежата. Всеки от мигрантите е трябвало да плати на каналджиите по около 2500 евро.

Групата е представлявала "реална и пряка опасност за националната сигурност, защото е предлагала на много нелегални мигранти таен морски коридор, който е бил сигурен и бърз" се казва в заповедта за арест, цитирана от Ройтерс. Морският път за Сицилия "е особено привлекателен за хора, издирвани от туниското правосъдие за престъпления, или такива, свързани с религиозно мотивирани терористични групировки", се отбелязва освен това в текста. Разследването започнало през 2016 г., след като тунизиец, държан в италиански затвор, предложил да даде информация, твърдейки, че иска да защити Италия от "армия от камикадзета".

Чрез използване на моторници трафикантите са стигали до югозападното крайбрежие на Сицилия за три часа и половина, прекарвайки малки групи от мигранти, а често и други контрабандни стоки, като цигари и хашиш, според показания на проговорилия престъпник. Полицията на южния италиански остров е документирала пет контрабандни пътувания, но се предполага, че е имало още много други, каза един от разследващите, позовавайки се на подслушани телефонни разговори. Италианският вътрешен министър Матео Салвини похвали операцията, като написа в Туитър: "Трафиканти на хора и терористи - стойте си у дома!!!"

Последвайте канала на

БТА
1418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини