Италианският вътрешен министър е в Полша в търсене на съюзници за вота за ЕП

  • 09 януари 2019 15:13

  • 360
  • 0
Италианският вътрешен министър е в Полша в търсене на съюзници за вота за ЕП
© Getty (архив)

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви във Варшава, че иска Полша и Италия да работят заедно за нова Европа, предаде Ройтерс.

"Полша и Италия ще бъдат част от новата пролет в Европа, от възраждането на новите европейски ценности", заяви Салвини на обща пресконференция с полския си колега Йоахим Бруджински. Срещата беше предложена от Бруджински, който каза, че двамата са обсъдили имиграцията и граничната сигурност на Европейския съюз. Салвини отбеляза, че с колегата си са разговаряли за сътрудничеството между Полша и Италия за изграждане на нова Европа. Европа, която ще се оформи през юни (след изборите за Европарламент през май), ще е на всички ни, за разлика от днешната, която се управлява от бюрократи, каза той. Салвини ще се срещне днес и с лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, с когото ще обсъдят създаването на нов евроскептичен съюз.

Италианският вътрешен министър е на посещение във Варшава в момент, когато италианските и полските популистки националистически сили проучват възможен съюз за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Насрочените за май избори се очертават като битка между либералните проевропейски сили, към които се числи френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, и популистите евроскептици, представлявани от Салвини и някои други политици с популистки позиции. Срещата на Салвини с Качински се разглежда като първи знак дали известният с радикалните си разбирания италиански политик е в състояние наистина да издигне националистическото предизвикателство на европейско равнище.

Часове преди посещението на Салвини полският премиер консерватор Матеуш Моравецки заяви, че правителството му има близки позиции с тези на италианския вътрешен министър по множество европейски въпроси.

Водачът на италианската крайнодясна антиимигрантска партия "Лига" неведнъж е критикувал ЕС и смята, че изборите през май са ключови за създаването на "реформистки блок", способен да промени радикално европейските институции отвътре.

Полското правителство, оглавено от евроскептичната партия "Право и справедливост", настоява ЕС да даде по-голяма независимост на страните членки и да се меси по-малко по въпроси от националната им политика.

Последвайте канала на

БТА
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини