Макрон осъди "крайното насилие" след сблъсъците на протестите на жълтите жилетки

  • 06 януари 2019 06:52

  • 786
  • 4
Макрон осъди "крайното насилие" след сблъсъците на протестите на жълтите жилетки
© Getty Images/Guliver (архив)

Френският президент Еманюел Макрон осъди "крайното насилие", както се изрази той, по време на вчерашните протести на "жълтите жилетки". Той направи това в публикация в Туитър снощи, цитирана от ДПА.

"За пореден път Републиката беше атакувана от крайно насилие - нейните пазители, нейните представители, нейните символи", се казва в съобщението на Макрон в социалната мрежа.

"Справедливостта ще възтържествува", посочи той и добави: "Всички трябва да се успокоят, за да може да има дебат и диалог".

Около 50 000 души са участвали в демонстрациите вчера в цяла Франция според министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Участието прилича на нещо като съживяване на протестите след намаляването на броя на протестиращите в последните седмици на 2018 г., отбелязва ДПА.

През празничния период в демонстрациите се включиха малцина. Макрон беше предложил мерки за намаляване на данъците и бонуси към възнагражденията, за да успокои протестиращите, които искат по-добър жизнен стандарт. Той също така беше обещал национален дебат по шрокия кръг от въпроси, повдигнати от протестното движение.

"Не може да се види краят на улицата", каза млад протестиращ пред ДПА на фона на изпълнения с демонстранти булевард "Сен Жермен", носещи жълти светлоотразителни жилетки, превърнали се в символ на протестното движение. "За началото на годината е добре", каза 27-годишната Лесли Жоли, 27-годишен логистичен мениджър, също участвала във вчерашните протести в Париж.

За правителството на Макрон обаче вчерашният ден беше белязан от сцени на насилие, след като протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията край Сена и на пешеходен мост.
Профилът на малката агенция Лайн нюз в Туитър събра 1,7 милиона гледания на кадри, на които мъж - очевидно боксьор - напада полицейските части за борба с безредици с голи ръце и заедно с други протестиращи ги принуждава да се отдръпнат от моста.

Човек със същите дрехи, може да бъде видян и на още един видеозапис, на който видимо рита полицай, паднал на земята.

Кастанер сподели съобщение в Туитър на полицейски синдикат и заяви, че мъжът е идентифициран и определя действията му като "страхливо и нетърпимо посегателство".

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който подкрепи протестното движение, обаче изрази друго виждане за нещата.

"Ръкопашен бой по парижките мостове", написа той в Туитър. "Властите, които издават подобни заповеди, да не би да са републиканци?", пита Меланшон в публикацията си.

Правителственият говорител Бенжамен Гриво каза, че трябвало да бъде евакуиран от кабинета си, след като вратата на сградата на министерството, в която се помещава кабинетът му, била разбита от неизвестни лица.

Полицията оцени броя на протестиращите в Париж на 3500, с 800 повече в сравнение с преди седмица и с 2000 повече в сравнение с преди две седмици.

Поради сблъсъците между демонстранти и полиция на брега на Сена многобройни групи от туристи трябваше да напуснат известния музей Орсе.

Като цяло броят на протестиращите в цяла Франция остана доста под този от първите няколко седмици след началото на протестното движение, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

БТА
786 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.01.06 | 12:22

3

Бабоебо, каза..!

Канал +

2019.01.06 | 19:23

4

Очаквам със нетърпение новата френска комедия Астерикс и Обеликс срещу Лю Макароникс

nedevbs

2019.01.06 | 11:23

2

Макроне, прибирай си баба Макрон и бегай, че отиваш,заедно с нея на гилотината, независимо, че не си аристократ.

ПЛАТЕНИ МЕДИИ

2019.01.06 | 08:19

1

КАТО ТОЗИ САЙТ ,СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ВНУШАВАТ ЧЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА НАСИЛИЕТО ,А НЕ КРАДЛИВАТА ОЛИГАРХИЯ със ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТКИ-ПОЛИЦИЯТА и ЖАНДАРМЕРИЯТА.

Добави коментар

Водещи новини