Сблъсъци във Франция по време на подновените протести на "жълтите жилетки" (видео)

  • 05 януари 2019 19:14

  • 885
  • 5
Сблъсъци във Франция по време на подновените протести на "жълтите жилетки" (видео)
© Getty Images/Guliver (архив)

Френските сили на реда използваха сълзотворен газ и боеприпаси "флашбол" срещу протестиращи в центъра на Париж. Няколко хиляди демонстранти продължиха натиска върху президента Еманюел Макрон в първия протест на "жълтите жилетки" за тази година, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В цяла Франция днес по данни на полицията са протестирали около 25 000 души спрямо 32 000 миналата събота. От тях по някои оценки на полицията около 3500 са били в Париж.

Крайречен ресторант по Левия бряг на река Сена бе обхванат от пламъци, а край музея "Орсе" и Френската академия полицията се намеси, когато протестиращите се отклониха от официално одобрения маршрут.

Полицейски корабчета патрулираха по река Сена, а на булевард "Сен Жермен" на Левия бряг бяха запалени мотоциклети и една кола. След намеса на полицията и пожарникарите бяха отстранени издигнати на булеварда запалени барикади.

Днешният протест на "жълтите жилетки" бе предварително обявен и одобрен от властите, за разлика от някои неразрешени протести през декември, които прераснаха във вандализъм, мародерство и хаос.

Протестите преминаха предимно мирно, освен когато някои протестиращи се опитаха да пресекат Сена по пешеходен мост, което беше отклонение от предварително одобрения маршрут от кметството до парламента. Полицията използва палки и сълзотворен газ и попречи на демонстрантите да преминат моста.

В северния град Бове силите на реда използваха сълзотворни гранати, за да попречат на около 600 "жълти жилетки" да влязат в града след опит да блокират летището.

В северозападния град Руан протестираха между 1000 и 2000 души. Един демонстрант бе ранен в главата от "флашбол", а най-малко двама протестиращи бяха арестувани. По главния булевард на града бяха издигнати две барикади, една от които бе запалена.

В южния град Монпелие четирима полицаи бяха леко ранени от камъни и бутилки. В западния град Нант при протеста с участието на най-малко 2000 души имаше сблъсъци и поне един човек бе ранен.

В югозападния град Бордо протестираха над 1000 души, в Марсилия 500, а в северозападния град Кан между 1000 и 2000, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
885 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.01.07 | 08:41

5

БРАВО НА ФРАНЦУЗИТЕ.ПОКАЗВА,ЧЕ ИМАТ ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.

Смърт на седесарите,

2019.01.05 | 20:06

1

Франция пак ни дава пример какво се прави със седесарските режими.

асд

2019.01.06 | 12:19

4

К'ви левици и десници ви гонят не знам ?
Просто на хората им писна да гледат как разни мижетурки от властта крадат като разпрани и стават милионери докато обикновения човек не може да си плати хляба.

Париж

2019.01.05 | 22:34

3

Разликата е огромна, червен боклук! Тази сволач, която демонстрира е плод на френската левица, която отдавна се опитва да въведе комунизма във Франция! Българските социалисти са едни прости, некадърни тарикати, крадци и приватизатори, които не са забили и един пирон някъде, а само са завличали държавно и частно имущество!

кавал свирков

2019.01.05 | 20:33

2

Новинарските блокове ако обичат да спрат да отразяват случващото се във Франция за да не им хрумнат някакви идеи на българските граждани!!

Добави коментар

Водещи новини