Потенциално опасен прах беше открит на холандски остров

  • 03 януари 2019 19:34

  • 964
  • 0
Потенциално опасен прах беше открит на холандски остров
© Pixabay

Двадесет и пет килограмов чувал с прах беше открит на брега на остров северно от Холандия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Чувалът вероятно е част от товара на 270-те контейнера, загубени предишния ден от превозващ ги кораб. В няколко от тях е било транспортирано опасното химическо вещество органичен пероксид.

Чувалът беше намерен на остров Схирмонниког, съобщи говорителка на службата за сигурност на региона Фрисланд, част от който е островът. Според холандските власти в чувала е имало органичен пероксид.

270-те контейнера паднаха във водата по време на буря през нощта на вторник срещу сряда край германския остров Боркум от плаващия под панамски флаг кораб "Ем Ес Си Зоуи" и отплаваха към Холандия. Двайсетина от контейнерите, пълни с авточасти, телевизори, мебели и играчки, се появиха снощи край няколко от Фризките острови. Три от все още неоткритите контейнера са съдържали органичен пероксид в прахообразна форма, предупреждава холандската брегова охрана, която смята, че те вероятно са потънали.

Веществото е изключително запалимо и димът, който отделя при горене, може да бъде вреден. Органични пероксиди се използват при производството на пластмаси, полистирени и певеце изделия.
Властите и в Холандия, и в Германия посъветваха хората да не се приближават до контейнерите, да не ги докосват и да не дишат въздуха в близост до тях.

Корабът "Зоуи" акостира на пристанище Бремерхафен малко преди 1 ч. след полунощ вчера местно време (полунощ по Гринуич). За момента край германските брегове са открити шест контейнера. Операцията по издирването на контейнери в морето продължава с подкрепата на холандските власти.

Холандското министерство на отбраната съобщи, че ще прекъсне коледната почивка на войници, за да помогне за разчистването на бреговете на островите в Северно море по искане на кметовете на островите Схирмонниког и Терсхелинг. Общо ще бъдат изпратени около 100 войници.

Германските власти подчертаха, че повечето от откритите до момента контейнери са били в холандски води. Специални кораби, екипирани със сонари, претърсват Северно море за потънали контейнери.

"Медитеранеън шипинг къмпани" (Ем Ес Си), компанията собственик на контейнеровоза, каза, че приема инцидента много сериозно, както заради потенциалните вреди за околната среда, така и заради щетите за товара на клиентите. Компанията съдейства на местните власти по всички въпроси, свързани с ликвидирането на последствията от инцидента.

Полицията в Бремерхафен разследва причините за случилото се.

Последвайте канала на

Novini.bg
964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини