Френските "жълти жилетки" се събраха за седма поредна събота на протести

  • 30 декември 2018 06:53

  • 791
  • 0
Френските "жълти жилетки" се събраха за седма поредна събота на протести
© Getty Images/Guliver (архив)

Френски "жълти жилетки", недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, се събраха вчера на седми поред съботен протест, но бяха доста по-малобройни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Движението, започнало преди месец и половина, отслабна значително в последните две седмици. По данни на правителството миналата събота в протестите са се включили към 38 600 души, докато седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души. По обяд вчера протестиращите бяха само около 12 000, като в градовете Париж, Марсилия и Нант се събраха по около хиляда. 2400 призоваха за оставката на Макрон в Бордо, където се стигна до сблъсъци между протестиращи и силите на реда, които отговориха със сълзотворен газ и гумени куршуми на замерването с различни предмети.

В град Мец около 400 души, някои от които с железни пръти, се опитаха да пробият редиците на жандармеристите, които също прибягнаха до сълзотворен газ, за да ги отблъснат. Инциденти имаше и на протестите в Тулуза и в Лил, където са били ранени множество участници в шествието. В Тулуза се събраха около 1350 души, от които около 650 склонни към насилие, по данни на властите.

Сблъсъци със силите на реда имаше и в град Руан, където беше подпалена вратата на клон на банка. В Нант първите гранати със сълзотворен газ бяха използвани скоро след началото на шествието. И в двата града се събраха по около хиляда протестиращи.

Много от участниците в това народно движение, възникнало вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, смятат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и прогнозират нови многолюдни протести през януари въпреки отстъпките от страна на правителството. Нови демонстрации се очакват на "Шан-з-Елизе" и в новогодишната нощ.

Участниците в протестите вчера насочиха гнева си срещу медиите. Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха "Журналисти - колаборационисти!", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната "Франс Телевизион". Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

Според радио "Франс енфо", близо до студиата на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция, посочва ДПА.

Някои "жълти жилетки" обвиняват водещите медии, че отразяват благоприятно управлението на президента Макрон и едрия бизнес, и пренебрегват протестите, въпреки че те са основната тема във Франция, откакто на 17 ноември хората излязоха масово на улицата, за да изразят гнева си срещу повишаването на данъците върху горивата.

Край сградата на в. "Паризиен" имаше силен пожар, при който изгоряха няколко автомобила, съобщава противопожарната служба на френската столица, цитирана от АФП. Поради инцидента временно беше спряно движението по преминаващата наблизо линия на метрото. В момента огънят е локализиран, но не се знае дали пожарът е свързан с протестите. По информация на самия вестник експертите са по-склонни да предполагат, че първият автомобил се е подпалил поради технически дефект. 

Протестиращите в Марсилия принудиха снимачния екип на Бе Еф Ем да напусне района на шествието с неодобрителни възгласи и скандирания "Лъжци!", съобщава ТАСС. "Ние не сме анархисти или мародери, както биха искали да ни представят властите", заяви е един от участниците в протеста. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини