Продължава разследването на кризата с дронове на летище Гетуик

  • 24 декември 2018 15:03

  • 717
  • 1
Продължава разследването на кризата с дронове на летище Гетуик
© gettyimages

Полицията в британското графство Съсекс съобщи, че продължава разследването на дроновете, появили в близост до лондонското летище Гетуик, въпреки изявление на високопоставен следовател, че в крайна сметка може и въобще да не е имало безпилотни устройства, летящи над аерогарата, предаде БТА, цитирайки АП.

Кризата с дроновете доведе миналата седмица до поредица от затваряния на второто по натовареност британско летище в период от три дни, което блокира хиляди пътници в разгара на коледния сезон. Днес Гетуик работеше нормално, но военна техника остава на място, за да възпре и проследи нова поява на безпилотни апарати.

В съобщение в Туитър късно снощи полицията обяви, че са били засечени 67 появи на дронове, регистрирани от местни хора, пътници, полицаи, служители на летището, което е на около 45 км южно от Лондон. Полицията съобщи още, че е открила повреден дрон и провежда разпити къща по къща, като снема свидетелски показания от всички, които са видели дронове.

Това уточнение беше сметнато за необходимо, след като главният полицейски следовател в Съсекс Джейсън Тингли предизвика неприятна изненада и широки критики в британската преса, когато каза, че съществува "вероятност", въобще да не е имало дронове в района. Тингли имаше предвид факта, че дроновете, за които беше съобщено, не са били засечени от електронни проследяващи устройства, които биха осигурили независимо потвърждение, а само от свидетели. Въпреки това, вероятността парализата на летището, забавила над 100 000 пътници, да е била предизвикана от погрешни доклади за дронове, предизвика всеобщо смайване.

Полицията беше критикувана и за ареста на мъж и жена във връзка с полетите на дронове и освобождаването им по-късно без да им повдигнат обвинения. Техните имена и снимки обаче вече бяха публикувани от много вестници. Не е ясно дали повреденият дрон, открит край Гетуик, ще даде улики, които ще позволят на полицията да установи местонахождението на извършителите на най-тежкия инцидент с дрон на голямо международно летище. Полицията съобщи, че дронът е намерен в район, близо до мястото, където в петък вечерта за последен път е било видяно такова летателно устройство. Дронът се изследва за ДНК, пръстови отпечатъци и други улики.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
лл

2018.12.24 | 15:43

1

болни мозъци.

Добави коментар

Водещи новини