В Швеция осъдиха български каналджии, превърнали сънародници в просяци

  • 20 декември 2018 14:34

  • 732
  • 1
В Швеция осъдиха български каналджии, превърнали сънародници в просяци
© Getty (архив)

Шестима българи бяха осъдени в Швеция за трафик на хора и изпратени в затвора, защото довели свои сънародници и ги накарали да просят, пише шведското англоезично издание "Локал".

Окръжният съд във Векшьо реши, че деветте жертви са били подложени на експлоатация, защото били принудени да просят в Южна Швеция. Ако не съберели достатъчно пари, "работодателите" им ги глобявали, малтретирали или им давали по-малко храна. Освен това съдът реши, че пометнала бременна жена е станала жертва на физически тормоз. Няма достатъчно доказателства, че посегателствата са причина за загубата на плода, но в съдебното решение се подчертава, че нападението на бременна жена само по себе си е сериозно престъпление.

Според съда някои от просяците са били вербувани с фалшиви обещания, използвайки факта, че някои от тях са живеели в мизерни условия. "Като цяло съдът реши, че просяците са били експлоатирани по начин, поставящ ги в извънредна ситуация и че това е била целта на действията на извършителите", се казва в решението.

Вербуването на просяци не е престъпление в Швеция, но трафикът на хора е. Съдът реши, че шестимата българи са виновни в трафик на хора, а един човек бе признат за съучастник. Те получиха присъди от година и половина до пет години и половина, в зависимост от степента на участието си. Осми мъж, позволил на просяците да живея в неговия дом, беше оправдан по обвинението в помагачество. Двама от извършителите бяха признати за виновни и за нападения, а друг - за грабеж, освен присъдите за трафик на хора.

Деветте просяци ще получат обезщетения от 20 000 до 65 000 крони (1952 до 6,344 евро).

Последвайте канала на

БТА
732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.12.20 | 16:08

1

искат да кажат цигани. стига с тия българи

Добави коментар

Водещи новини