Германски министър: Няма крайнодясна мрежа в полицията

  • 20 декември 2018 09:40

  • 372
  • 1
Германски министър: Няма крайнодясна мрежа в полицията
© Getty (архив)

Няма доказателства за съществуването на крайнодясна мрежа в германската полиция, заяви Петер Бойт, вътрешният министър на германската провинция Хесен, предаде ДПА.

Коментарът му е по повод засилващия се скандал около временното отстраняване от работа през октомври във Франкфурт на Майн на полицейски служители, разменяли обидни и ксенофобски материали. Министърът потвърди, че тази седмица още двама души са временно отстранени. Първите петима са разследвани за използвани на забранени символи и на език на омразата. Бойт, който е от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, настоя, че към случая се подхожда много сериозно и отхвърли критиките на опозицията.

Министърът каза, че разследването е започнало след подадено през август оплакване от франкфуртска адвокатка от турски произход, получила факс със заплаха за живота на нейната 2-годишна дъщеря. Твърди се, че бил изпратен от NSU 2.0 - съкращение на крайнодясната екстремистка групировка "Нелегални националсоциалисти". Тя бе призната за виновна в убийствата в Германия на осем турци между 2000 и 2007 г.

Адвокатката Седа Басай-Йълдъз е представлявала семействата на някои от жертвите, защитавала е и ислямисти, смятани за заплаха за обществения ред. При разследването на случая в компютъра на полицайка е намерена информация за адвокатката, взена от полицейската база данни. Чрез мобилния телефон на полицейската служителка се стигнало до чат група, в която били разменяни крайнодесни материали. Бойт каза вчера, че още не е ясно кой стои зад факса със заплахата. Разследването на петимата полицаи продължава. За другите двама временно отстранени служители се подозира, че са свързани с групировката "Граждани на Райха", която смята Федерална република Германия за незаконна.

Последвайте канала на

БТА
372 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asd

2018.12.20 | 12:58

1

че лошо ли е да има????

Добави коментар

Водещи новини