Бум на "мамини синчета" в Италия

  • 18 декември 2018 16:46

  • 1760
  • 0
Бум на "мамини синчета" в Италия
© Pixabay

В Италия броят на „мамините синчета“ расте неудържимо и през 2017 г. бележи истински „бум“ – заключиха най-тиражираните вестници на Апенините „Кориере дела сера“ и „Република“ в коментари на данните, публикувани от Статистическата служба на Европейския съюз /ЕВРОСТАТ/, цитира Монитор.

Изводът на всекидневниците е съвсем закономерен, тъй като с поред авторитетната институция през миналата година под един покрив с мама и тате са живели 66,4% от италианците на възраст между 18 и 34 години или с почти две на сто повече от предишната 2016 г. Докато средната за 28-те страни от ЕС цифра на показателя е 50%, като по него пред Италия са само Хърватска, Малта и Гърция.

Разбира се, категорията „мамини синчета“ не включва само млади мъже, но и млади жени, които предпочитат да си живуркат с родителите вместо да организират бита си самостоятелно и независимо. В интерес на истината обаче на Апенините „мамините синчета“ бият „мамините дъщери“ с почти 13 пункта – първите са 72,7% от всички представители на силния пол на възраст между 18 и 34 години, докато вторите са 59,8% от нежния пол в същата възрастова група. Освен това младите мъже се овъртат все повече и повече около полите на мама – броят им само за година е нараснал с около два пункта, докато този на младите жени е останал в проценти почти същия като преди.

Що се отнася до причините, които карат младите хора да остават да живеят с родителите си, медиите сочат на първо място голямата безработица сред тях и липсата на материална сигурност. От друга страна обаче социолозите смятат, че разглезени от телевизията, мъжете и жените на възраст между 18 и 34 години, не искат да рискуват като родителите си и не се впускат лесно в предприемачески начинания. И все повече и повече търсят сигурна държавна или наемна работа, която да не е много високо платена, но да им осигурява безметежно живуркане в тесен приятелски кръг. По възможност дори без семейство и деца – неща, за които италианците вече май се сещат чак след 35 г.!

Последвайте канала на

Novini.bg
1760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини