Германия е съгласна да плати обезщетения на стотици хора, избягали от нацистите като деца

  • 17 декември 2018 19:16

  • 1843
  • 1
Германия е съгласна да плати обезщетения на стотици хора, избягали от нацистите като деца
© Getty Images

Германското правителство се съгласи да плати еднократни обезщетения на оцелели хора, предимно евреи, евакуирани от нацистка Германия като деца, много от които никога повече не са видели своите родители. Това заяви организацията, преговаряща с германското правителство за компенсациите, предаде Асошиейтед прес.

Конференцията за еврейските материални претенции към Германия каза, че правителството се е съгласило да изплати суми в размер на 2500 евро (2800 долара) на хората, които все още са живи от 10-те хиляди души, избягали с т.нар. детски транспорт.
Тази година се отбелязва 80-ата годишнина от началото на транспортирането на децата от нацистка Германия и други места в Европа до Великобритания.

Предполага се, че около 1000 от оцелелите са все още живи, като близо половината живеят във Великобритания, а плащането на обезщетенията се разглежда като "символично признание за техните страдания", каза представител на установената в Ню Йорк Конференция за еврейските материални претенции към Германия.

По думите му "в почти всички случаи родителите, които останали, били убити в концентрационни лагери при Холокоста".

След нацисткия погром срещу евреите през ноември 1938 г., известен като Кристалната нощ, британското правителство се съгласило да допусне неуточнен брой еврейски деца като бежанци от нацистка Германия или анексирани от нея територии.
Еврейски групи в нацистка Германия организирали транспортирането и първите деца пристигнали в Харуич на 2 декември 1938 г. Последният транспорт от Германия тръгнал на 1 септември 1939 г., когато избухнала Втората световна война, а последният транспорт от континентална Европа тръгнал от Холандия на 14 май 1940 г., когато холандските сили се предали на нацистите.

Около 10 000 деца от Германия, Австрия, Чехословакия и Полша били отведени във Великобритания, от които близо 7500 били еврейчета. Около половината били настанени в приемни семейства, а другите отседнали в общежития, училища или ферми. Някои останали във Великобритания, а други се преселили в САЩ, Израел, Канада, Австралия и на други места.

Някои от оцелелите вече са получили малки суми през 50-те години на 20 век, но това няма да им попречи да получат новите обезщетения, каза конференцията, която води продължителни преговори с Германия за увеличаване на броя на хората, имащи право на компенсация.

От 1952 г. германското правителство е платило над 80 милиарда долара на хора, претърпели страдания или загуби в резултат на преследване от нацистите.

Конференцията заяви, че през 2019 г. ще разпредели близо 350 милиона долара преки обезщетения за над 60 000 оцелели в 83 страни. Тя също така ще предостави около 550 милиона долара на социални служби, осигуряващи грижи на оцелели от Холокоста.

Последвайте канала на

БТА
1843 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Waffen SS

2018.12.18 | 11:18

1

Не е достатъчно! И по една свирчица им направете!

Добави коментар

Водещи новини