Щетите от протестите във Франция възлизат на над 10 млрд. евро

  • 09 декември 2018 20:12

  • 1852
  • 2
Щетите от протестите във Франция възлизат на над 10 млрд. евро
© Getty Images/Guliver

Протестите във Франция са икономическа катастрофа. Това каза финансовият министър след изчисление на материалните щети.

Затворени туристически обекти, преградени пътища, изпочупени магазини и подпалени коли и имоти качиха цената на протестите до над 10 млрд. евро, съобщава Нова телевизия.

Новите мерки, обявени от правителството, пък ще струват на държавата допълнителни 15 млрд. евро, непредвидени в бюджета за 2019 г.

125 000 демонстранти и нови изблици на насилие белязаха четвъртата събота на масови протести във Франция. Над 1300 арестувани напълниха полицейските управления в страната. Властите отчетоха по-големи материални щети в сравнение с протестите от миналата събота. А силно възмущение предизвикват кадри като тези от Бордо, където десетки протестиращи разбиха магазин за електроника и откраднаха лаптопи и таблети.

След 8 дни на пълно мълчание и 4 седмици на бурни протести, Франция очаква в началото на новата седмица конкретни мерки от президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. „Макрон е основната мишена по време на тези протести. До момента той не успя за успокои протестиращите, дори напротив. Сега се надяваме, че ще намери точните думи и мерки, които да накарат демонстрантите да оставят своите жълти жилетки", коментира политическият журналист от BFM TV Фабиен Кромбе.Той вижда край на кризата с протестите, единствено когато „жълтите жилетки” се изморят да барикадират.

Противоречия в редиците на движението правят трудно формулирането на конкретни искания. Разногласия има и в кабинета. „Има напрежение между президента и премиера. Нека припомня, че те не са от една и съща политическа партия. Макрон си избра първи министър, който идва от десницата и обикновено във Франция, когато нещата в политиката не вървят, първият министър служи за бушон, който изгаря да за запази гърба на президента", каза още Кромбе.

Това, според журналиста означава, че ако протестите продължат, най-вероятно Макрон ще замени Едуар Филип с някой друг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1852 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мишо

2018.12.10 | 01:31

2

Я посмалете тези милиарди де. Фалшиви новини колкото щеш.

ii

2018.12.09 | 21:02

1

Не всичко е пари!

Добави коментар

Водещи новини