Над 55 ранени и 640 арестувани на протестите в Париж (снимки)

  • 08 декември 2018 20:24

  • 1446
  • 1
Над 55 ранени и 640 арестувани на протестите в Париж (снимки)
© gettyimages

Обстановката по време на протестите на "жълтите жилетки" в Париж се нажежава. По последни данни най-малко 55 души са пострадали, а близо 640 са задържани от полицията. Арестуваните са носели чукове, топки за петанк и павета, предаде Франс прес.

Полицията съобщи, че общо в цялата страна днес са задържани близо 1000 души. Следобед протестът в Париж навлезе в по-ожесточена фаза. Екстремистки групи успяха да се изплъзнат от контрола на полицията и да се отдадат на вандализъм в центъра на Париж, оставяйки след себе си изпепелени автомобили, обрани магазини и изкъртени павета. На прицела им е най-вече луксозният 16-и район.

Сблъсъци има и около Операта.

На булевард "Шанз Елизе" полицията беше принудена да използва срещу хулиганите сълзотворен газ, звукови гранати и гумени куршуми. Много улици и булеварди във френската столица са покрити от облаци сълзотворен газ. Според свидетелствата, силите на реда са по-подвижни и ефикасни от миналата седмица, но са непрестанно по следите на разпръснати групи.

Въпреки насилието мащабите на протестното движение не се разрастват, без това да спира най-крайната опозиция на президента Макрон. Националистката Марин льо Пен призова към "силни и незабавни отговори" на "страданието", което изразява протестът, а лидерът на крайната лeвица Меланшон отново отправи призив за разпускане на Националното събрание. Блокади и демонстрации има и на много места в провинцията.

Около 30 000 са излезли на улиците из страната. Националната жандармерия съобщи, че е провела над 5000 проверки. Като цяло, засега обстановката изглежда по-добре контролирана от миналата седмица, когато протестите завършиха с вълна от вандализъм в Париж. Ако според някои анализи това е знак за затишие, лидерът на крайната левица Меланшон заяви, че протестиращите са надделели над сплашванията на властите и ще продължат протеста.

По-рано беше съобщено, че близо 90 000 полицаи охраняват страната, а 8000 са разположени само в столицата. Всички най-символични за Париж туристически обекти и големи магазини са затворени. Около 320 души бяха задържани в Париж на път за бул. "Шанз Елизе", където се стичат за протеста. Протестни групи се оформят и на други места - на площад "Бастилия" се събират медицински работници. Претърсването е систематично, служителите на реда конфискуват без компромиси всякакви предмети, които могат да станат оръдие на насилие. Няма и следа от обичайното съботно оживление в центъра на столицата. Много витрини на затворените магазини са обковани с дъсчени прегради, върху тях вече личат надписи срещу президента Макрон.

 

Айфеловата кула и всички най-символични туристически обекти са затворени, отменени са културни, спортни събития и детски занимания. Това е четвъртата събота на демонстрации в Париж, които започнаха заради плановете на правителството да повиши цените на горивата. Впоследствие недоволството се насочи срещу цялостната данъчна и социална политика на правителството на президента Еманюел Макрон, което според протестиращите работи предимно в полза на богатите. "Това е безпрецедентна ситуация" - призна вчера пред Ер Те Ел новият прокурор на Париж Реми Хейц.

Многократно френските власти отправиха призиви за ненасилие и дори пуснаха предупредителен клип в социалните мрежи, но сигналите, че предстоят действия на радикални групировки са много сериозни. Българското министерството на външните работи излезе с предупреждение към българските граждани във връзка с очакваните протести. От ведомството препоръчват на българите, пребиваващи в или пътуващи за Франция, да се информират предварително за актуалната обстановка и да следват указанията на местните власти.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи остри критики към Парижкото споразумение за климата в Туитър. Според него, именно то е причината за безредиците във Франция. "Хората не искат да плащат големи суми пари, предимно на развиващи се страни (които са управлявани по спорен начин), уж за опазване на околната среда", написа Тръмп. Протестите във Франция показват провал на демокрацията и проблем със свободата и спазването на човешките права в Европа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той посочи, цитиран от Анадолската агенция, че Турция е както против "хаоса, който сеят демонстрантите", така и срещу "използването на прекомерна сила спрямо протестиращите".

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1446 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
илко

2018.12.08 | 20:48

1

АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, айде

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини