"Акуариус" прекратява спасителните си операции в Средиземно море

  • 07 декември 2018 09:38

  • 693
  • 2
"Акуариус" прекратява спасителните си операции в Средиземно море
© gettyimages (архив)

Корабът "Акуариус", спасил десетки хиляди мигранти в Средиземно море, прекрати дейността си.

Това съобщиха неправителствените организации - "Лекари без граници" и "Ес О Ес Медитеране", наели кораба, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ДПА. Решението бе взето в резултат на "безжалостна и продължаваща политическа, правна и административна кампания, подкрепяна от няколко европейски държави", заяви "Ес О Ес Медитеране". Корабът е блокиран във френско пристанище, откакто в края на септември изгуби панамската си регистрация. "Акуариус" беше последният спасителен кораб, действащ край бреговете на Либия. Миналата година подобни кораби използваха пет хуманитарни организации.

"Това е мрачен ден. Европа не само не успя да осигури възможности за издирване и спасяване, но и активно саботираше опитите на други да спасяват човешки живот", отбеляза в изявление Вики Хокинс, която оглавява британския клон на "Лекари без граници".

Около 1260 мигранти и бежанци са загинали от началото на годината в централната част на Средиземно море по данни на Международната организация по миграцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
693 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
sad

2018.12.07 | 12:41

2

тия лекари без граници трябва да бъдат заключени в трюмовете и корабите да бъдат потопени - за назидание на всякакви доставчици на мангали. като ще ги спасяват да си ги водят в домовете. не да ги спасяват за чужда сметка.

2018.12.07 | 10:37

1

Ура!

Добави коментар

Водещи новини