Сблъсъци между протестиращи и полицаи в центъра на Брюксел

  • 30 ноември 2018 15:22

  • 1631
  • 3
Сблъсъци между протестиращи и полицаи в центъра на Брюксел
© Getty (архив)

Полицията в Брюксел използва днес водно оръдие и сълзотворен газ срещу няколко стотици "жълти жилетки", събрали се в протест срещу бедността, предаде БТА.

Местни медии уточняват от мястото на събитието, че протестиращите първи са проявили агресия, като са замервали служителите по сигурността с камъни, пиратки и димки. Досега са задържани около 60 души - заради носенето на забранени предмети, но и на очила за ски. Мнозина от поддръжниците на "жълтите жилетки" се въздържаха да пътуват днес до столицата заради опасения, че в протеста им може да се намесят анархисти.

Говорител на полицията днес съобщи, че премиерът Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в е готов да приеме представители на протестиращите. Час по-късно това бе опровергано от кабинета. Репортери съобщават, че протестиращите се движат из центъра на града сякаш безцелно. В предните дни бе изяснено, че първоначално един от организаторите на протестите на "жълтите жилетки" в страната е поискал разрешение от властите за шествие днес. По-късно той оттегли заявката си, а властите отмениха издаденото разрешение. По силата на закона днешният протест в Брюксел е неразрешен.

В различни съобщения се отбелязва, че протестиращите възразяват не само срещу цената на горивата, както досега, но и срещу ниските доходи, данъчната политика, работата на медиите. "Жълтите жилетки" в последните дни станаха повод за саморазправа с телевизионен екип, за задържането на журналист от полицията, за уволнението на дългогодишен политически наблюдател в най-гледаната френскоезична телевизия в страната. Протестиращи са на мнение, че медиите поддържат нездравословно близки отношения с политиците и не отразяват професионално протестите.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1631 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.30 | 16:28

1

ето таса се протестира, спонтанно, без предупреждение и ефективно. в европа цари масово гражданско недоволство от политиките на ЕС , а в България нясои хора се мислят за по-европейци от тах.

кхгл

2018.11.30 | 17:41

3

Все ми се струва че обединена Европа е трън в задните части на някой

йкгфхгж

2018.11.30 | 17:39

2

В Брюксел хвърлят камъни че били бедни. А в БГ знаменца развяват хахаха

Добави коментар

Водещи новини