Канада наложи санкции на 17 саудитци заради убийството на Хашоги

  • 30 ноември 2018 07:30

  • 484
  • 2
Канада наложи санкции на 17 саудитци заради убийството на Хашоги
© Pixabay

Канада наложи санкции на 17 саудитски граждани, заподозрени, че са извършители или съучастници в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде Франс прес.
Хашоги беше убит на 2 октомври в сградата на саудитското консулство в Истанбул.


Санкциите замразяват авоарите на засегнатите лица в Канада и им забраняват достъп до територията на страната, подчерта канадската външна министърка Кристия Фриланд в изявление. Отношенията между Отава и Рияд преминават през тежка криза, след като това лято канадската дипломация порица ареста на саудитски правозащитници, припомня АФП.

САЩ, Германия и Франция вече наложиха подобни санкции, отбелязва Ройтерс.

17-те лица, срещу които са насочени канадските санкции, са или близки до саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, или членове на саудитския отряд, изпратен в Истанбул да ликвидира критично настроения към кралството журналист. Според много американски медии ЦРУ смята, че убийството е поръчано от младия саудитски лидер, отбелязва АФП.

Министър Фриланд подчерта, че случаят не е закрит и че отговорните за убийството на Хашоги трябва да бъдат държани отговорни и изправени пред правосъдието, предаде Асошиейтед прес. Тя добави, че Канада преразглежда продажбите си на оръжие за Саудитска Арабия.

Засега обаче Отава не е отменила многомилиарден договор за доставка на бронирани машини.

Последвайте канала на

Нора Виткова
484 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2018.11.30 | 12:41

2

кой ги бръсне тия джендъри за сливи

2018.11.30 | 07:56

1

сигурно няма да им продават кленов сироп и да ги допуснат до олимпиадата за гейове

Добави коментар

Водещи новини