Проучване : Европейците се страхуват от кибератаки по време на вота за ЕП

  • 26 ноември 2018 14:08

  • 542
  • 1
Проучване : Европейците се страхуват от кибератаки по време на вота  за ЕП
© Getty (архив)

Проучване на Евробарометър, представено днес от Европейската комисия, разкрива очакванията на европейците за изборите за евродепутати през май догодина. Проучването показва, че мнозинството граждани на ЕС се опасяват от кампании за дезинформация, изтичане на данни и кибератаки, които могат да нарушат изборния процес, съобщава ЕК.

Какво искат европейците в навечерието на европейските избори

Общо 42 на сто от европейците са гласували на изборите за Европейски парламент през 2014 година. Представените днес данни показват какво би могло да накара по-голям дял от тях да гласуват. Според данните 43 на сто от участниците биха желали да получат повече информация за ЕС и неговото въздействие върху тяхното всекидневие; 31 на сто искат повече млади хора да участват като кандидати за евродепутати.

Опасения, свързани с изборите

Днешните данни показват, че европейците се опасяват от намеса в изборите. Общо 61 на сто се безпокоят, че изборите могат да бъдат повлияни от кибератаки; 59 на сто се опасяват, че чужденци и престъпни групи могат да повлияят на изборите; 67 на сто изразяват загриженост, че личните им данни онлайн може да се използват за отправяне на целенасочени политически послания към тях.

Огромно мнозинство от европейците (74-81 на сто) са съгласни, че противопоставянето на заплахите изисква въвеждане на повече прозрачност в онлайн платформите на социалните медии, включително чрез ясно посочване на авторите на онлайн реклами; предоставяне на равни възможности на всички политически партии за достъп до онлайн услуги за привличане на вниманието на избирателите; предоставяне на право на отговор на кандидатите или политическите партии в социалните медии; въвеждане на същия срок за предизборно мълчание онлайн, както за традиционните медии.

Справяне с предизвикателствата

През септември Европейската комисия представи мерки, с които изборите за евродепутати догодина да бъдат организирани по свободен, справедлив и сигурен начин. Мерките включват по-голяма прозрачност на политическата реклама онлайн и възможност за налагане на наказания за незаконното използване на лични данни за съзнателно повлияване върху резултата от изборите за ЕП.

Европейската комисия създаде мрежа за сътрудничество в областта на изборите, която ще заседава за пръв път през януари догодина. Комисията призовава държавите в ЕС да определят свои представители в тази мрежа възможно най-скоро.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asd

2018.11.26 | 16:27

1

кои са тия европейци?? няма такъв народ. боли ме хуя за ЕП. И без това се събират банда педерас_и там

Добави коментар

Водещи новини