ЕС успя да договори споразумение за Гибралтар

  • 24 ноември 2018 18:14

  • 2908
  • 0
ЕС успя да договори споразумение за Гибралтар
© Getty Images

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча ЕС да одобри споразумението за напускането на съюза, договорено с Великобритания, предаде Ройтерс.

"Ще препоръчам ние в неделя (утре - б.р.) да одобрим резултата от преговорите за Брекзит. Никой няма причини да е щастлив. Но в това критично време, 27-те страни от ЕС издържаха теста за единство и солидарност", каза той.

Испанският премиер Педро Санчес направи изявление в Мадрид, като потвърди, че след интензивните преговори през последните часове е било постигнато споразумение за Гибралтар, което открива пътя срещата на върха на ЕС утре да одобри споразумението с британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в. Санчес каза, че всички бъдещи решения, засягащи Гибралтар, ще бъдат вземани при активното участие на Великобритания. Затова той утре ще гласува в подкрепа на споразумението за Брекзит.

Междувременно в резултат на среднощните преговори Лондон даде писмени уверения на Евросъюза, че няма да настоява споразумението за Брекзит да се интерпретира така, че то да обвързва ЕС с твърдението, че евентуален бъдещ търговски договор между него и Обединеното кралство ще се отнася и за Гибралтар.

Британското правителство "ще преговаря бъдещите споразумения в изпълнение на Съвместната политическа декларация от името на всички територии, за чиито външни отношения Обединеното кралство отговаря, за да гарантира подходящи и изгодни бъдещи отношения с ЕС, вземайки предвид техните вече изградени отношения с Европейския съюз", се посочва в писмо на британския посланик в Европейския съвет Тим Бароу.

Писмото бе публикувано в интернет от британското правителство. А говорител на правителството, цитиран от Ройтерс, каза в Лондон днес, че в резултат на проведените спешни преговори то е дало уверение на Мадрид, че ще обсъжда бъдещето на Гибралтар пряко с Испания.

В проектодокумент, видян от Ройтерс, ЕС ще заяви на срещата на върха утре, че всякакви бъдещи решения, отнасящи се до Гибралтар, ще бъдат обсъждани пряко с Мадрид.

"След като Обединеното кралство напусне ЕС, Гибралтар няма да бъде включен в териториалния обхват на споразуменията, които ще бъдат сключени между ЕС и Обединеното кралство", се посочва в документа. "Това обаче не изключва възможността за отделни споразумения между съюза и Обединеното кралство за Гибралтар . . . Тези отделни споразумения ще изискват предврителното съгласие на Кралство Испания", се пояснява в документа, видян от Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
2908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини