Долната камара на парламента в Полша одобри измененията в закона за Върховния съд

  • 21 ноември 2018 20:19

  • 385
  • 0
Долната камара на парламента в Полша одобри измененията в закона за Върховния съд
© Pixabay

Сеймът (долната камара) на полския парламент одобри днес изменения в закона за Върховния съд, които ще дадат възможност навършилите 65 години пенсионирани съдии да се върнат на работа, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Съдът на Европейския съюз постанови Полша да преустанови изпълнението на съдебна реформа, по силата на която много върховни съдии бяха пенсионирани. "Изпълняваме поетите задължения. В същото време обаче продължаваме с промените в съдебната система", заяви министърът на правосъдието Збигнев Жобро. След приемането на новия закон за Върховния съд повече от 20 върховни съдии бяха принудени да напуснат работа, но след гласуваните днес промени те могат да продължат дейността си на висши магистрати.

След победата си на парламентарните избори през 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" се ползваше със силна обществена подкрепа въпреки критиките за неспазване на принципите на демокрацията. Партията е популярна заради икономическия растеж, отпусканите средства в сферата на социалната политика и националистическата си риторика.

Публикувано вчера изследване на социологическата агенция "Кантар Милъурд Браун" показва обаче, че подкрепата за "Право и справедливост" е намаляла с пет процентни пункта и сега е 33 процента. Това става на фона на опитите на управляващата партия да ограничи щетите за банковия сектор от скандал, в който собственик на банка обвини шефа на Комисията за финансов надзор, че е поискал от него да плати на адвокат милиони долари, за да получи подкрепа за банката си, която била в трудно положение. Марек Хшановски, шефът на комисията, назначен от ПиС, отрича. Опозицията поиска парламентарно разследване на случая.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини