Тимерманс: В Полша все още има системен риск за върховенството на закона

  • 20 ноември 2018 21:08

  • 568
  • 0
Тимерманс: В Полша все още има системен риск за върховенството на закона
© gettyimages (архив)

Полша не прави нищо във връзка със забележките на Европейската комисия относно нейната съдебна реформа и спазването на върховенството на закона.

Това заяви днес пред евродепутати заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, цитиран от ДПА. Брюксел и Варшава са в конфликт от края на 2015 г. заради реформите на националконсервативното полско правителство, които според ЕК поставят съдебната власт под политически контрол и подкопават европейските ценности.

"Общият модел на тези реформи е, че изпълнителната и законодателната власт сега могат да се намесват в цялата структура на съдебната система", каза Тимерманс пред комисията за граждански свободи към Европейския парламент. "Със съжаление ви информирам, че до днес полските власти не са взели мерки по нито едно от изказаните от комисията опасения по този повод", добави той и констатира, че в Полша "все още съществува системен риск за върховенството на закона", а може да има и още "обезпокояващи развития".

Заместник-председателят на ЕК отбеляза, че инспектори, назначени от полското министерство на правосъдието, са започнали разследвания срещу съдии, които са правили публични изявления за съдебната реформа, участвали са в публични дебати или са сезирали Европейския съд. Тимерманс спомена и за съобщения, че на някои от разследваните магистрати им е било отказано правото да разполагат с лични правни консултанти.

Вчера Полша внесе доклад за това как прилага решението на Европейския съд за възстановяване на работа на принудително пенсионираните магистрати, каза Тимерманс и поясни, че сега ЕК проучва доклада.

Последвайте канала на

БТА
568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини