Могерини: Операция "София" трябва да продължи

  • 20 ноември 2018 20:22

  • 1967
  • 1
Могерини: Операция "София" трябва да продължи
© gettyimages (архив)

Държавите членки на ЕС трябва да намерят поне временно решение, за да може операция "София" срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море да продължи и след изтичанвето на мандата ѝ през декември.

Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ДПА. "Всички сме съгласни, че операцията трябва да продължи", каза Могерини след среща с министрите на отбраната от ЕС. "Това е от полза за целия Европейски съюз", добави тя, като отбеляза, че през последните няколко години се наблюдава рязко намаляване на миграционните потоци.

Италия тази година блокира спасителните операции, като затвори своите пристанища и отказа да допуска плавателни съдове с мигранти на борда, докато другите страни членки не започнат да приемат повече от тях, отбелязва ДПА. Тези действия застрашиха бъдещето на операция "София" и държавите от ЕС започнаха да търсят изход. Спорът се усложнява от усилията (засега неуспешни) за реформиране на т.нар. Дъблински регламент за предоставянето на убежище, според който мигрантите трябва да регистрират молбата си за убежище в първата страна членка, на чиято територия са стъпили.

"Въпреки всичко този спор не бива да блокира продължаването на мандата на операция "София", каза днес Могерини, като призова страните членки да намерят поне краткосрочно решение за слизането на суша на спасените мигранти. Тази година, отбеляза тя, операцията е спасила средно по едва 180 мигранти на месец, или около шест на страна членка. "Струва ли си да ликвидираме операцията заради толкова мигранти?", добави тя, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1967 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.20 | 20:32

1

Да нарекат операцията "София" сигурно другарката Нинова е издействала това подхожда на тая "велика" другарка.

Добави коментар

Водещи новини