Протестиращите във Франция блокираха достъпа до складове за горива

  • 19 ноември 2018 14:46

  • 512
  • 0
Протестиращите във Франция блокираха достъпа до складове за горива
© Twitter

Разгневени протестиращи във Франция са блокирали достъпа до три склада за петролни продукти, включително два, управлявани от френския петролен гигант "Тотал", съобщават от компанията. Протестите срещу икономическата политика на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на навлязоха в третия си ден, съобщава "Ройтерс".

Хиляди хора взеха участие в демонстрации по автомагистралите в цялата страна през уикенда. Това предизвика транспортен хаос и няколко инцидента, единият от които фатален, на една от пътните блокади.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че правителството ще остане твърдо в плана си за увеличаване на акциза върху горивата от 1 януари. Два от складовете, един във Верн, близо до северозападния град Рен, а другият във Фос-сур-Мер в южната част на страната, се използват от "Тотал". Достъп до трети склад в Ла Рошел също е бил блокиран. Гневът заради увеличаването на акцизите върху горивата съвпада с усещането за свиване на покупателната способност и неудовлетворението от управлението на Макрон, когото някои обвиняват, че фаворизира богатите в икономическата си програма.

В събота около 280 хил. души присъстваха на протестите според данните на вътрешното министерство, на някои от които се разрази насилие. Около 160 души бяха арестувани и повече от 400 бяха ранени при спорадични сблъсъци. Организаторите се зарекоха да продължат протестите, наречени "жълтите жилетки" заради неоновите облекла с висока видимост.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини