Еманюел Макрон нарече френски помагач на Адолф Хитлер Велик воин и забърка скандал

  • 09 ноември 2018 17:09

  • 3208
  • 0
Еманюел Макрон нарече френски помагач на Адолф Хитлер Велик воин и забърка скандал
© Getty (архив)

Скандал забърка френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, предаде АП.

Държавният глава в реч w северозападния град Шарлевил Мезиер нарече пълководеца Анри-Филип Петен "Велик воин. "Паметта на този герой трябва да бъде почитана, въпреки че той направи катастрофален избор за нашата страна", каза още Макрон.

Изказването на президента предизвика остра реакция сред еврейската общност във Франция. "Аз лично съм шокиран. Да се нарече велик човекът, който е отговорен за изпращането на 76 000 евреи в нацистките концлагери, където повечето от тях загинаха, аз определям като кощунство", заяви председателят на Съвета на еврейските институти във Франция Франсис Калифат.

Скандалът бе потушен с решението името на Петен да не се споменава по време на официалните тържества по повод края на активните бойни действия на Първата световна война.

Петен е изиграл голяма роля в победата на френските военни над Германия през Първата световна война (1914-1919 г.). По време на Втората световна война той е сътрудничил с Адолф Хитлер. След победата над нацистите Петен е бил осъден на смърт. По-късно тогавашният френски президент Шарл дьо Гол е заменил присъдата с доживотен затвор. Петен е починал в затвора на 95-годишна възраст през 1951 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини