Германският президент към съгражданите си: Отхвърлете агресивния национализъм

  • 09 ноември 2018 15:25

  • 1196
  • 2
 Германският президент към съгражданите си: Отхвърлете агресивния национализъм
© Getty (архив)

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова съгражданите си да възприемат просветения, демократичен патриотизъм и да отхвърлят агресивния национализъм, придаващ романтичен характер на историята на страната, предаде АП.

Държавният глава на Федералната република добави, че признаването и съхраняването на спомена за тъмното нацистко минало на Германия трябва да се смята за сила, а не за слабост. Той каза това в реч пред  парламента в Берлин по случай стогодишнината от провъзгласяването на германската република след Първата световна война. На 9 ноември се отбелязват още годишнините от нацисткия погром срещу евреите през 1938 г., известен като Кристалната нощ, и от падането на Берлинската стена през 1989 г., което за много хора ознаменува края на Студената война. Като упрек към крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", Щайнмайер призова съгражданите се да отхвърлят тези, които искат изключване на малцинствата.

По-късно днес ръководството на Централния съвет на евреите в Германия, Щайнмайер и канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се участваха в церемония в Берлин за отбелязване на 80-годишнината от Кристалната нощ. Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер и Меркел произнесоха речи в синагогата на улица "Рике" в Берлин. Сред гостите бяха фигури от политическите, научните, индустриалните и църковните среди, както и представители на сферата на културата. В синагогата на улица "Рике" има места за над 2000 души, което я прави най-голямата в Германия и втората най-голяма в Европа след централната синагога в Будапеща. По време на погрома синагогата първоначално е подпалена, но скоро след това районният полицейски началник дава заповед пожарът да бъде изгасен, защото заплашвал да обхване и околните сгради. Религиозни служби в синагогата е имало до 1940 г., когато хитлеристката армия е иззела сградата за склад.

При погрома, който започва на 9 ноември 1938 г., са разграбени и опожарени стотици синагоги и еврейски магазини, десетки хиляди евреи са публично унижени и депортирани, а най-малко 100 са убити. Началото на организираната кампания на нацисткия режим на насилие срещу еврейското население в Германия става известно като "Кристалната нощ", защото улиците били осеяни със стъкла от счупените прозорци на еврейските къщи. При погрома нацистите опустошават 7500 еврейски магазина и институции в цяла Германия. Те подпалват повечето от синагогите и еврейските молитвени домове, които в цялата страна са общо около 1200, разрушават еврейски гробища и нахлуват в жилищни домове.

Броят на загиналите е неясен. Нацисткият режим говори за 91 мъртви евреи. Историците предполагат, че живота си в резултат на погрома са загубили над 1300 души. По време на насилието над 30 000 са транспортирани в концентрационни лагери. Нацистите посочват като причина за размириците убийството в Париж на германския дипломат Ернст фом Рат на 7 ноември 1938 г. Извършителят е 17-годишен евреин на име Хершел Гринспан.

Властите в Берлин забраниха планирана за днес демонстрация на десни екстремисти в района на централната жп гара, решение, което председателят на Централния съвет на евреите в Германия Шустер приветства.

Последвайте канала на

БТА
1196 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.11.09 | 17:50

2

Жалък либе-пед*л национален предател! Сиег Хейл!

Боклуци

2018.11.09 | 16:22

1

Викаш да отхвърлим национализма и да поемем мюсюлманския рязан патлак отзад нали? Ами аз не съм обратен джендър и нищо не искам да ми влиза отзад, хермафродит мръсен!

Добави коментар

Водещи новини