Мей казва, че няма да се стреми към сделка за Брекзит на всяка цена

  • 06 ноември 2018 18:54

  • 905
  • 1
Мей казва, че няма да се стреми към сделка за Брекзит на всяка цена
© Getty Images

Британската министър-председателка Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в заяви днес, че Великобритания се стреми да постигне сделка за Брекзит с Европейския съюз възможно най-скоро, но не на всяка цена, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Мей запозна своето правителство с напредъка за постигане на споразумение за Брекзит с ЕС. Според неин говорител тя е казала на министрите, че "Великобритания трябва да се стреми да постигне споразумение колкото може по-скоро, но това не бива да става на всяка цена".

Преговорите за Брекзит буксуват заради въпроса за границата между Ирландия, която е член на ЕС, и британския район Северна Ирландия. Мей е подложена на натиск от някои министри да не се съгласява с решение, което обвързва Великобритания с търговските правила на ЕС за неопределено време, след като страната напусне общността през март. Министър-председателката е казала пред правителството, че Великобритания има нужда от повече време, за да бъде намерено решение на въпроса с ирландската граница, който е последното препятствие за постигане на споразумение за Брекзит. "(Мей) каза, че споразумението за напускане е завършено на 95 процента, но във връзка със Северна Ирландия има редица въпроси, които все още трябва да уредим, а те са най-трудните", заяви говорителят.

Правителството не е взело решения и Великобритания има да свърши още работа, добави той. Това оставя много малък шанс за постигане на сделка навреме, за да се свика среща на лидерите от ЕС през ноември за одобряване на споразумението. Говорителят каза, че цялостна сделка включва две части: споразумение за напускане и рамка за бъдещите отношения. Напредък по въпроса за ирландската граница може да "подпечата" споразумението за напускане, но няма да има окончателна сделка, докато не бъдат уредени също всички подробности на бъдещата рамка.

Последвайте канала на

БТА
905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.06 | 21:58

1

Много по рационално и лесно е,ако Великобритания проведе наново референдум,остане в ЕС и всичко приключи.Англичаните бяха подведени от националистите, но на това трябва да се тури край.

Добави коментар

Водещи новини