Комисия на ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген възможно най-скоро

  • 05 ноември 2018 21:28

  • 1826
  • 3
Комисия на ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген възможно най-скоро
© Getty Images

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент призова тази вечер за възможно най-бързото приемане в Шенген на България и Румъния, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите от комисията призовават за пълно приемане на двете държави - със сухопътните, морските и въздушните граници. Те допълват, че осъществяваните сега гранични проверки при пътуване от и до Шенгенското пространство имат отрицателно икономическо въздействие.

Призивът е отправен към Съвета на ЕС, като се отбелязва, че постепенното отпадане на проверките - първо на морските и въздушните, а след това и на сухопътните граници - би довело до отрицателни последици. Допълва се, че от досегашното положение губят не само двете държави, но и ЕС. Парламентарната комисия добавя, че разширяването на Шенген не следва да бъде обвързвано с недостатъци в областите на убежището и миграцията.

Предвижда се през декември ЕП да гласува доклад, в който се съдържа отправеният тази вечер призив. От 2011 г. насам евродепутатите неколкократно приемаха необвързващи решения в подкрепа на приемането на България и Румъния в зоната без гранични проверки.

Последвайте канала на

БТА
1826 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.11.05 | 21:59

2

Това ще бъда най голямата грешка на Европейският съюз да допуснат Африканска държава да влезе управлявана от диктатор.

Хелзинки

2018.11.05 | 23:14

3

Лешпер, трай в катуна и не се обаждай!

Стоил

2018.11.05 | 21:34

1

След приемане на еврото ще бъде приета по въздух и море.

Добави коментар

Водещи новини