Замърсяването на въздуха е най-голямата заплаха за здравето в Европа

  • 29 октомври 2018 06:34

  • 1061
  • 1
Замърсяването на въздуха е най-голямата заплаха за здравето в Европа
© Pixabay

Европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, посочва в проучване Европейската агенция по околната среда, цитирана от ДПА.

Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучването, включително в 28-те страни от Европейския съюз.

Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г. са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави.

Твърдите частици, озонът над земната повърхност и азотният диоксид предизвикват и засилват проблеми в дишането, сърдечно-съдови заболявания и рак и съкращават живота, сочи проучването.

Транспортът, земеделието, производството на енергия, индустрията и домакинствата са основни източници на замърсяване на въздуха, посочва ДПА.

Замърсеният въздух нанася поражения на екосистемите, почвата, горите, езерата и реките и намалява реколтите, напомня Европейската агенция по околната среда.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК

Последвайте канала на

БТА
1061 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Нео

2018.10.29 | 09:36

1
И понеже човечеството е отговорно за еволюцията на озоновия слой дупка ,то бизнеса реши да запуши пробитата дупка в слоя с вдигане на такси хахаха
Ок а Монсанто е пък героя , на помогна усилено в запушване на дупката на слоя хахаха и химията в храните запушва дупката на отворили я се слой озон ... въпроса е с кое ли не помага великата еволюция в прогреса на озоновата дупка в слоя ...(?) при въздействието с повече окисляеми химични вещества Озона реагира с взрив . помага еволюцията бизнес за студена ядрена енергия ,демек : свободена проводимос във въздуха с ток от горилите на Менделеев за маймуните на Дарвин

Добави коментар

Водещи новини